Shiba

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Shiba
Dansk navn Shiba inu, shiba-ken
Hundetype Spidshund
Oprindelses­land/-område Japan
Brugsegenskaber Brugshund/familiehund
Forventet livslængde 10-14 år
Størrelse lille/middel
Højde 37 - 45 cm
Vægt 8–15 kg
Racen egner sig til erfarne, aktive
Gruppering
FCI Gruppe 5, sektion 5
AKC Non-sporting
CKC Non-sporting
KC Utility
UKC Northern Breeds
Hunderacer

Shiba (også kendt som Shiba inu) betyder "lille hund" på japansk og er en meget gammel race, der opstod i det bjergrige, japanske landskab. Shibalignende hundetyper har været kendt i over 3000 år, og rester af sådanne hunde er bl.a. fundet i ruiner fra omkring 500 år f. Kr. Shiba'en blev oprindeligt brugt som jagthund, men blev i forbindelse med importen af klassiske europæiske jagthunderacer krydset med disse for at skabe en ny type jagthund. Det blev over årene stadig sjældnere og sjældenere at støde på raceren shiba, og det fik en gruppe japanere til at påbegynde et seriøst redningsarbejde for at sikre racen fra at uddø. Racen fik sin standard i 1934 og blev i 1937 udnævnt til et såkaldt japansk "naturmonument", hvilket var med til at redde den nu så populære lille hund. 2. verdenskrig gjorde et stort indhug i racen, men den overlevede og er i dag én af Japans mest skattede hunderacer.

Shiba'en er den mindste af spidshundene.

Temperament og pleje[redigér | rediger kildetekst]

Shiba'en er en kærlig, hengiven og fintfølende hund og en dejlig familiehund, hvis man respekterer dens selvsikre og uafhængige natur. Den er intelligent, livlig og kræver en del motion. Shiba'en er reserveret over for fremmede og er ikke altid lige let at træne.

Shiba'en har normalt stor personlighed, og den gør sjældent. Det er også en meget renlig hunderace - Ofte er den renlig, når man får den fra kennelen.

Kropsbygning[redigér | rediger kildetekst]

En han Shiba vejer 10-15 kg mens en hun Shiba vejer 8-10 kg. Shiba inus krop er bygget kompakt men fyldt med veltrænede muskler.

Internetfænomen[redigér | rediger kildetekst]

Shibaen er også kendt fra internet-fænomenet "Doge"