Tjop

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
 Tjop
Чоп
 Tjops byvåben  Tjops byflag
Coat of Arms of Chop.svg Flag of Chop.svg
Чоп, Украина.jpg
Jernbanestationen i Tjop
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Borgmester Valeriy Samardak[1] Rediger på Wikidata
Oblast Zakarpatska oblast
Demografi
Indbyggere 8.897 (2019)
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 106 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside chop.org.ua
Oversigtskort

Tjop (ukrainsk: Чоп, ungarsk: Csap, slovakisk: Čop, rusinsk: Чоп, jiddisch: טשאָפּ) er en by beliggende i Zakarpatska oblast (provins) i det vestlige Ukraine, tæt på grænserne til Slovakiet og Ungarn. Den er adskilt fra den ungarske by Záhony ved floden Tisza, og ligger på højre bred af denne. Den ligger i Uzhhorod rajon men er ikke en del af denne, og blev 2003 udpeget som By af regional betydning. Byen har 8.897 (2019) indbyggere.[2]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Den nye kirke

Ligesom resten af Transkarpaterne var Csap (som det dengang hed) en del af Ungarn indtil 1920, hvor det som følge af Trianon-traktaten efter 1. verdenskrig blev indlemmet i det nyoprettede Tjekkoslovakiet, hvor det hørte til Slovakiet og ikke til Karpato-Rutenien. Under Anden Verdenskrig blev den kortvarigt ungarsk igen. Men efter krigen blev det som en del af aftalerne mellem Tjekkoslovakiet og Sovjetunionen en del af den udvidede Ukrainske Socialistiske Sovjetrepublik (nu Ukraine) og antog den ukrainske version af sit navn, "Чоп" (normalt translittereret som "Chop" eller "Tchop" på engelsk).

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ "Number of Present Population of Ukraine, 1. januar 2021" (PDF). ukrcensus.gov.ua (engelsk). State Statistics Service of Ukraine. 1. januar 2021. Arkiveret fra originalen (PDF) 6. april 2022. Hentet 12. august 2022.