Uzjhorod

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Uzjhorod
Ужгород
tr. Uzjhorod
Våbenskjold Flag
Coat of arms of Uzhgorod.png Flag of Uzhhorod.svg
Uzhhorod-city.jpg
Teaterpladsen tæt ved floden Uzj
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Borgmester Bohdan Jevstafijovytj Andrijiv Rediger på Wikidata
Oblast Zakarpatska oblast
Grundlagt 9. århundrede
Postnr. 88000-499 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 114.897 (2019) Rediger på Wikidata
 - Areal 40,0 km²
 - Befolkningstæthed 2.872 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 169 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside rada-uzhgorod.gov.ua
Oversigtskort

Uzjhorod (ukrainsk og russisk: Ужгород, tr. Uzjhorod) er en by i det vestlige Ukraine på grænsen til Slovakiet og tæt på grænsen til Ungarn. Uzjhorod er hovedby i Zakarpatska oblast og har 114.897 (2019) indbyggere. Navnet stammer fra floden Uzj, der løber tværs gennem byen.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byens oprindelse daterer sig tilbage til 9. århundrede, hvor slaver udvidede en borg til en egentlig bydannelse. I 903 blev byen indtaget af ungarske stammer, og under disse voksede byen, indtil den blev brændt ned af tatarer i midten af det 13. århundrede. I det følgende århundrede kom ungarerne tilbage, og byen voksede sig snart større, end den havde været før nedbrændingen.

Efter 1. verdenskrig blev byen en del af Tjekkoslovakiet, og byen blomstrede i mellemkrigstiden. Den blev givet tilbage til Ungarn kort inden 2. verdenskrig, hvor den hurtigt blev besat af tyskerne. Dette gik hårdt ud over den relativt store jødiske befolkningsgruppe i byen, der i første omgang blev interneret lokalt, men senere sendt til Auschwitz. I 1944 kom sovjetiske tropper til byen, der blev befriet og efter krigen en del af Sovjetunionen. Med denne nations opløsning i 1990 blev byen en del af Ukraine.

Demografi[redigér | rediger kildetekst]

Byens befolkning blev opgjort ved en folketælling i 2001, og da bestod den af 77,8% ukrainere, 9,6% russere, 6,9% ungarere, 2,2% slovakere og 1,5% romaer.[1]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Resultat af folketællingen i 2001 Arkiveret 11. september 2007 hos Wayback Machine, www.ukrcensus.gov.ua, hentet 4. november 2009

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Ukraines geografiSpire
Denne artikel om Ukraines geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi