Transvestisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 11. jun. 2015, 15:59 af Zoizit (diskussion | bidrag) Zoizit (diskussion | bidrag) (Tilføjede Kategori:Køn ved hjælp af Hotcat)
Mexikanske transvestitter ved en parade i 2009

Transvestisme betegner det fænomen, at personer ifører sig det andet køns klæder, hvorved de for en tid kan føle sig som tilhørende det andet køn.

Etymologi

Ordet transvestitismus optræder første gang på tysk i 1910 hos sexologen Magnus Hirschfeld[1]. Det er siden blevet oversat, og har udviklet forskelligartede, men overordnet ens betydninger i forskellige sprog. I en udgave á 1972 af Nudansk Ordbog optræder definitionen på begrebet: 'person med sygelig trang til at gå i det andet køns klædedragt'. Et ældre eksempel på ordet "transvestit" i skriftlig sprogbrug er fra Politiken, 6. maj 1958, i citatet "den homoseksuelle transvestit".[2] Det har siden ændret betydning, efterhånden som man er holdt op med at anse transvestisme som sygelig.

Beskrivelse

Det er for det meste mænd, der kaldes transvestitter, da kvinders påklædning ikke er underkastet så strenge restriktioner. Det vides ikke, hvad årsagen til transvestisme er. Kun en lille del er homoseksuel. Dette vil i de fleste tilfælde ikke være betinget af deres transvestisme, men forenes fint med den. Der er således ikke flere homoseksuelle (5-10%) blandt transvestitter end i andre befolkningsgrupper, eller flere transvestitter (2-6%) blandt homoseksuelle end hos andre sociale grupper. De usikre procenter skyldes forskellige målemetoder og definitioner hos forskellige forskere.

Transvestisme blev i 1994 fjernet fra listen over sygdomme sammen med bl.a de seksuelle orienteringer homoseksualitet, samt sadisme og masochisme. [kilde mangler] Transvestisme må ikke forveksles med transseksualitet.

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Noter

  1. ^ Hirschfeld, Magnus: Die Transvestiten. Berlin 1910: Alfred Pulvermacher
    Hirschfeld, Magnus. (1910/1991). Transvestites: The erotic drive to cross dress. (M. A. Lombardi-Nash, Trans.) Buffalo, NY: Prometheus Books. (engelsk)
  2. ^ Transvestisme


Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.