Tulipanboblen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Pamflet fra tulipanmaniens dage.
Semper Augustus, den fineste af de tulipaner, der blev handlet med.

Tulipanboblen, tulipanmanien eller tulipansvindelen var en økonomisk boble i Nederlandene i 1630'erne, baseret på handel med tulipaner. Den regnes som verdens første spekulationsboble.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

I Middelalderen havde man også spekuleret i forskellige varer som enhjørningshorn fra narhvaler, relikvier og statsskyldspapirer, hvis nominelle værdi kunne være forskellig fra markedsværdien, men det havde aldrig udviklet sig, som tulipanmanien skulle gøre.

Tulipanmanien tager fart[redigér | rediger kildetekst]

Tulipanen var kommet til Europa i midten af 1500-tallet fra det Osmanniske Rige, men havde i begyndelsen mest været af interesse for botanikere og samlere, til dels fordi den formerede sig langsomt. I 1630'erne var dyrkningen af tulipanen nået til Nederlandene, og det viste sig, at blomsterplanten trivedes godt i landets klima. De handlende gjorde den opdagelse, at prisen steg, hvis de holdt på de dyrere løg en tid. En ny generation avlere trådte ind på scenen og begyndte at arrondere, sammenlægge jord og i stor skala dyrke tulipaner, som de solgte på egen hånd. De begyndte at sælge løgene i mindre og mindre portioner, så selv knap så velstående borgere kunne være med – hvilket lettedes af ganske høje reallønninger og de generelt gode tider med megen kapital i den gyldne periode.

For første gang så man hvordan penge øjensynligt kunne forøge sig selv: når flere og flere blev lokket til at handle, steg priserne, og efterhånden kunne selv tidligere kasserede løg sælges. Advarslerne om at bunden skulle gå ud af markedet viftede man bort med det argument at tulipanerne bevisligt kunne formere sig selv, og at der snart ville komme folk fra andre dele af verden for at tage del i det nederlandske tulipanmarked. Da løgene blot kunne handles fra juni til oktober hvor de ikke var i jorden, var handelen underlagt en vis usikkerhed som også medvirkede til at drive priserne i vejret. Man begyndte også at handle med fremtidig høst, en af historiens første future-handler. Og man købte løg af folk man vidste ikke havde dækning for dem, men efterfølgende måtte købe dem hos andre.

Boblens højdepunkt og sammenfald[redigér | rediger kildetekst]

Varer der skulle være udvekslet for et enkelt løg Viceroy[1]
To "læs" hvede 448ƒ
Fire læs rug 558ƒ
Fire fede okser 480ƒ
Otte fede svin 240ƒ
Tolv fede får 120ƒ
To oksehoveder vin 70ƒ
Fire 'tuns' øl 32ƒ
To tons smør 192ƒ
1,000 lb. (pund) ost 120ƒ
En komplet seng 100ƒ
Et sæt tøj 80ƒ
Et drikkebæger af sølv 60ƒ
Total 2500ƒ

I 1634 steg efterspørgslen brat, og to år senere var prisen på almindelige løg tredoblet, de særlige løg endnu mere, nogle op til 12 gange. Folk blev inddraget i stigende grad, nogle solgte hus og ejendom, ofte til underpris, for at kunne deltage i handlen. Løget ”Centen” steg det år fra 40 til 350 floriner på nogle måneder.

Handelen nåede sit højdepunkt ved årsskiftet 1636/37. Man har søgt at illustrere prisen med værdien af en "kurv varer" med hvede, rug, fede okser, fede svin med videre. Det er dog omstridt, hvordan det skal fortolkes.[1]

Februar 1637 bristede boblen. Priserne ophørte med at stige, og folk fik nu travlt med at realisere gevinster. Futures blev hurtigt værdiløse, og ved ugens slutning kunne man ikke længere sælge løg. Mange mennesker blev ruineret, og Nederlandene oplevede et midlertidigt økonomisk tilbageslag.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Det svenske forlæg angiver dette essay som kilde:

  • Peter Englund: "Kring Admiral Pottebacker och finanbsbubblornas historia" i Tysnadens historia och andra essäer. Atlantis, 2003. Stockholm. ISBN 91-7486-766-0 (svensk).

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  • Charles Mackay: Dansk oversættelse af The Tulipomania "Tulipomanien". Hentet 24. april 2013. 

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Denne "kurv af varer" (en. 'basket of goods') skulle være handlet for et løg ifølge flere forskere, men bestrides af andre da det bygger på fortolkning af en anonym pamflet, der blot med denne 'kurv af varer' skulle vise værdien af florinen på den tid.