Tyrkfejl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

En tyrkfejl er en tilsigtet trykfejl, der på humoristisk vis betegner en utilsigtet trykfejl. Udtrykket har ikke noget at gøre med mennesker fra Tyrkiet, men er derimod i sig selv et eksempel på et vrøvleord, der opstår, hvis man skriver et ord forkert.

Især på internettet findes en række udbredte, tilsigtede trykfejl, der enten – som udtrykket tyrkfejl – må formodes at være opstået utilsigtet og siden har dannet mode, eller som staves anderledes for at undgå opmærksomhed fra eksempelvis et spamfilter.

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

Tyrkfejl findes ikke i Retskrivningsordbogen, selvom udtrykket er meget udbredt i det danske sprog. Søgemaskinen Google har eksempelvis flere end 26.000 henvisninger til danske websideer, hvorimod slangordet kavalergang[1], som findes i ordbogen, blot har 20.500 henvisninger.

Netop antallet af Google-henvisninger har betydning for Dansk Sprognævns vurdering af, om nye ord har en fremtid i Retskrivningsordbogen[2]. Blandt sprognævnets øvrige kilder er InfoMedia, som er den største onlinedatabase for aviserne, hvor netop tyrkfejl er et udbredt slangord.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder / eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]