Oxfam IBIS

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra U-landsorganisationen IBIS)
Jump to navigation Jump to search

Oxfam IBIS er en medlemsbaseret dansk ulandsorganisation med aktiviteter i Latinamerika og Afrika og medlem af Oxfam International. Foreningen Oxfam IBIS har ca. 10.000 medlemmer og støttemedlemmer.

Oxfam IBIS er særlig kendt for sit arbejde for at sikre uddannelse til alle og øge danske skoleelevers indsigt og engagement i udviklingslandene. I Danmark gennemfører Oxfam IBIS hvert forår kampagnen Hele Verden i Skole, som omkring halvdelen af landets skoler deltager i.[1] I de senere år har Oxfam IBIS også engageret sig i kampen for fair beskatning af naturressourcer, herunder reformer af det globale skattesystem med mere åbenhed og lukning af skattely.[2]

Oxfam IBIS' formål er at arbejde for en retfærdig verden, hvor alle mennesker har lige adgang til uddannelse, indflydelse og ressourcer. Vagn Berthelsen har siden 1996 været generalsekretær i Oxfam IBIS. Mette Müller er foreningens forkvinde.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Oxfam IBIS har oprindelse i en verdensomspændende og universitetsbaseret organisation, World University Service (WUS), der blev grundlagt i begyndelsen af 1920'erne. I 1960'erne blev der dannet en dansk afdeling af WUS under Danske Studerendes Fællesråd, og efterhånden blev WUS stærkere engageret i internationalt politisk arbejde med støtte til befrielsesbevægelserne i det sydlige Afrika og kamp mod den portugisiske kolonimagt og apartheidstyret.[3]

I 1970 etablerede dansk WUS sig som en selvstændig organisation. I 1991 løsrev organisationen sig og skiftede navn til IBIS.

Medlemskab af Oxfam[redigér | redigér wikikode]

Efter et år som observatør, besluttede organisationens generalforsamling i efteråret 2015 at søge optagelse som medlem i den globale NGO-sammenslutning Oxfam International. I marts 2016 blev IBIS optaget som 18. medlem og i juni samme år skiftede foreningen navn til Oxfam IBIS.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ 183.000 danske børn til statsministeren: Glem ikke, at alle verdens børn skal i skole | Oxfam IBIS
  2. ^ Lars Koch rimer på kamp mod skattely | Globalnyt
  3. ^ Historien kort | Oxfam IBIS
Forening eller organisationStub
Denne artikel om en forening eller organisation er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.