Uggeløse Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Uggeløse Kirke
Uggeløse Kirke
Generelt
Opført ca. 1150
Geografi
Adresse Uggeløse Bygade 108, 3540 Lynge
Sogn Uggeløse Sogn
Pastorat Lynge-Uggeløse Pastorat
Provsti Hillerød Provsti
Stift Helsingør Stift
Kommune Allerød Kommune
Eksterne henvisninger
www.lyug.dk
Oversigtskort

Uggeløse Kirke er opført omkring 1150 på et af de højeste punkter på Sjælland. Kirkeskibet er af rå og kløvede kampesten med hjørnekvadre af frådsten.

Kirken gennemgik en større ombygning sidst i 1330'erne, hvor der bl.a. blev indsat et lektorium i kirken. Lektoriet var en slags tømret pulpitur, som adskilte menigheden fra præsteskabet i koret, og som dannede baggrund for menighedens alter, mens højalteret i koret var lukket inde og skjult for menigheden. Lektoriet antages at være brudt ned efter reformationen 1536.

Uggeløse Kirke blev testamenteret til Esrum Kloster i 1337 af Fru Ingefred af Galløse (Ganløse)[1], og antagelig er lektoriet et udtryk for, at et større antal munke fra Esrum har gjort tjeneste i kirken.

Ved en ombygning i 1841 forsvandt altertavlen fra 1597 og prædikestolen fra 1629. Men den originale døbefont findes stadig i kirken.

Kirkeskibet[redigér | rediger kildetekst]

Kirkeskibet er en model af Skoleskibet Danmark, 3 master fuldskib. Modellen er bygget i 1950 af Jens Hansen, Esbjerg, og doneret til kirken af fru Randlov. I 1955 blev det renoveret af maler Ove Andersen i Slagelse.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Om Uggeløse Kirke". Arkiveret fra originalen 12. februar 2010. Hentet 11. oktober 2010.


KirkeSpire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion