Ukkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Uccle/Ukkel (Belgien)
Uccle/Ukkel
Uccle/Ukkel
Uccle/Ukkels beliggenhed i Belgien
Ukkels byvåben.

Fransk: Uccle el. nederlandsk: Ukkel er en by i Belgien. Byen udgør i dag en del af hovedstadsregionen Bruxelles. Indbyggertallet er pr. 1. februar 2008 på 76.821, og byen har et areal på 22,91 km².

Ukkel ligger i den sydlige del af hovedstadsregionen og huser en del af skoven Forêt de Soignes/Zoniënwoudegt. Beboelsen hører til i den fornemme ende af Bruxelles med tilsvarende høje lejepriser.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Ifølge overleveringen blev kirken Sint-Pieter Kerk indviet i Ukkel i 803 af pave Leo III i overværelse af Karl den store og biskoppen i Liège, Gerbaldus. I de følgende århundreder byggede adskillige adelsfamilier godser i området og tog residens her. I 1467 grundlagde Isabella af Portugal (1397-1471), der var gift med Filip den gode (1396-1467), hertug af Burgund, et franciskanerkloster i Ukkel. Senere blev Ukkel hovedsæde for domstolen for området, inklusiv Bruxelles. I den tidlige del af historien beholdt byen dog en landlig karakter og fik sin hovedindtægt fra skov- og landbrug.

I 1795 blev Ukkel slået sammen med naboområderne til en kommune med egen borgmester og eget byråd. Man måtte dog vente til 1828, før de hollandske myndigheder tillod opførelsen af det første rådhus. Denne periode var præget af økonomisk fremgang og vækst, stimuleret af den nære beliggenhed ved to hovedveje, der forbandt Bruxelles med det foretagsomme syd. Et nyere og større rådhus blev bygget mellem 1872 og 1882. Bankdirektør og filantrop, Georges Brugmann, bidrog en stor del til urbaniseringen af byen omkring år 1900. Til trods for den hastige vækst i bymæssig bebyggelse lykkedes det Ukkel at bevare en stor del af de grønne arealer uberørt, hvilket i dag er medvirkende til at tiltrække hovedstadens velhavende indbyggere.

Sint-Job Kerk, russisk-ortodoks kirke.

Opkaldt efter Uccle/Ukkel[redigér | rediger kildetekst]

  • Hønserace. I det tidlige 20. århundrede opdrættede Michel van Gelder i Ukkel en ny hønserace, der blev opkaldt efter byen: fr.:Le Barbu d'Uccle, nl.:Ukkelse Baardkriel, da.:Ukkelse Skæghøns, en.:Uccle Bearded, ty.:Ukkelsche Bartzwerge.
  • Pæresort. Sorten Marie Louise d'Uccle skulle være lavet af Mr. Gambier i Uccle, og et træ af denne sort bar frugt første gang i 1846. Omtalt i Bredsteds danske pomologi i 1890.
  • Hunderace. En af stamfædrene til Belgisk Hyrdehund var hunden, Picard d'Uccle, en af de første sorte, langhårede hunde.

Kendte mennesker fra Uccle/Ukkel[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:
Belgisk geografiSpire
Denne artikel om belgisk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi