Ulrik Christian Gyldenløve, greve af Samsø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ulrik Christian Gyldenløve, søn af Christian 5..
Portrætsamlingen på Frederiksborg Slot.
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1695

Ulrik Christian Gyldenløve (1678 Samsø1719 Køge Bugt) var søn af Christian 5. og Sophie Amalie Moth. Han var greve af Samsø og friherre til Marselisborg.

Han delte navn med sin farfars halvbror.

Ulrik Christian Gyldenløve blev født i 1678 på BrattingsborgSamsø. Hans far var kong Christian 5., og hans mor var grevinde af Samsø, Sophie Amalie Moth. I 1693 tog han til Holland, hvor han fik en ny (1650), dyr og grundig uddannelse i søofficersgerningen. Den eneste dansker før ham var Niels Juel). Efter opholdet i Holland tog han på studieophold i Frankrig og supplere uddannelsen med forelæsninger i navigation. Da han vendte tilbage til Danmark i 1696, blev han udnævnt til admiral. I 1698 blev han greve af Samsø og junker af Jægersborg. I 1701 blev han udnævnt General-Admiralløjtnant og modtog kommandoen over hele flåden. Kort efter indsendte han på baggrund af erfaringerne fra Holland og Frankrig et forslag til kongen om oprettelse af et Søe-Academi, hvor unge mænd kunne modtage egentlig undervisning i sømandskab, militær træning, taktik og navigation (hidtil var søofficerer enten uddannet ved mesterlære eller havde modtaget graderne fx ved adling). Da Danmark erklærede Sverige krig (Den Store Nordiske Krig) i 1709, sejlede den svenske udd for at belejre København, men admiral Gyldenløve formåede at holde stand og besejrede den svenske flåde adskillige gange. Dog tabte han til sidst og måtte flygte, da en af hans kaptajner koordinerede forkert og fik sendt hans skib i hollandsk og svensk krydsild. Gyldenløve bordede fem skibe, før en svensk soldat skød ham i brystet, og en anden svensker stak en pike (et langt spyd) i ryggen på ham. Men Gyldenløve dræbte dem og overlevede.

I 1713 tog han nordmanden Peder Wessel til sig og oplærte ham i søkrig. Wessel, der blev kendt som Tordenskjold, blev udnævnt til kommandør under admiral Gyldenløve. Gyldenløve døde i 1719 kort før krigens slutning, da han i et slag i Køge Bugt blev skudt i halsen af en svensk snigskytte. Ulrik Christian Gyldenløve blev 41 år gammel. Han blev begravet i sit kapel på godset på Samsø.

Kilder[redigér | redigér wikikode]