Uppsala Stift

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kort over stiftet
Uppsala Stifts våben

Uppsala Stift, indtil 1973 også kaldet Uppsala Ærkestift, er et stift i Svenska kyrkan i Sverige, som omfatter hele Uppsala og Gävleborg län samt dele af Stockholms og Västmanlands län.

Stiftet har 10 provstier, 66 pastorater og 127 sogne.

Fra 1990 er to biskopper i Uppsala stift. Ærkebiskop Antje Jackelén fungerer som biskop over Uppsala provsti, mens Ragnar Persenius er biskop over stiftets øvrige område.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Uppsala stift blev oprettet i 1164 i og med, at der blev udnævnt en ærkebiskop for Sverige, og at han snart fik sæde i Gamle Uppsala.

Frem til reformationen i 1500-tallet var det dog den danske ærkebiskop i Lund, der havde overhøjheden over kirken i Sverige.

Før 1164 var Sigtuna sædet for biskoppen i Uppland. I de første år efter 1164 fungerede Gamla Uppsala kyrka som stiftets domkirke. I 1273 blev biskoppens sæde flyttet lidt mod syd, og den nuværende by Uppsala opstod. I 1287 begyndte man at bygge Uppsala Domkirke, der dog først kunne indvies i 1435.

Fra begyndelsen omfattede Uppsala Stift alle landskaber i de nordlige dele af det nuværende Sverige og i den nordligste del af det nuværende Finland. Desuden kom bonderepublikken Jæmtland under stiftet. Verdsligt set blev Jæmtland dog norsk allerede i 1178.

Efterhånden blev de nordlige dele af stiftet udskilt til selvstændige stifter.

Bisperække[redigér | rediger kildetekst]

Katolske ærkebiskopper[redigér | rediger kildetekst]

Lutherske ærkebiskopper[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 60°N 18°Ø / 60°N 18°Ø / 60; 18