Uppsala Stift

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Uppsala bisperække)
Spring til navigation Spring til søgning
Kort over stiftet
Uppsala Stifts våben

Uppsala Stift, indtil 1973 også kaldet Uppsala Ærkestift, er et stift i Svenska kyrkan i Sverige, som omfatter hele Uppsala og Gävleborg län samt dele af Stockholms og Västmanlands län.

Stiftet har 10 provstier, 66 pastorater og 127 sogne.

Fra 1990 er to biskopper i Uppsala stift. Ærkebiskop Antje Jackelén fungerer som biskop over Uppsala provsti, mens Ragnar Persenius er biskop over stiftets øvrige område.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Uppsala stift blev oprettet i 1164 i og med, at der blev udnævnt en ærkebiskop for Sverige, og at han snart fik sæde i Gamle Uppsala.

Frem til reformationen i 1500-tallet var det dog den danske ærkebiskop i Lund, der havde overhøjheden over kirken i Sverige.

Før 1164 var Sigtuna sædet for biskoppen i Uppland. I de første år efter 1164 fungerede Gamla Uppsala kyrka som stiftets domkirke. I 1273 blev biskoppens sæde flyttet lidt mod syd, og den nuværende by Uppsala opstod. I 1287 begyndte man at bygge Uppsala Domkirke, der dog først kunne indvies i 1435.

Fra begyndelsen omfattede Uppsala Stift alle landskaber i de nordlige dele af det nuværende Sverige og i den nordligste del af det nuværende Finland. Desuden kom bonderepublikken Jæmtland under stiftet. Verdsligt set blev Jæmtland dog norsk allerede i 1178.

Efterhånden blev de nordlige dele af stiftet udskilt til selvstændige stifter.

Bisperække[redigér | redigér wikikode]

Katolske ærkebiskopper[redigér | redigér wikikode]

Lutherske ærkebiskopper[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 60°N 18°Ø / 60°N 18°Ø / 60; 18