Uranienborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Ikke at forveksle med Uranienborg (Oslo).
Uranienborg Slot
Uranienborg

Uranienborg er et af Tycho Brahes observatorier på øen Hven i Øresund, opført omkring 1580. Øen blev givet til Tycho Brahe af kong Frederik II netop med henblik på stjerneforskning. Bygningen, der er stærkt inspireret af hollandsk arkitektur, er i store træk en kopi af villaen Rotonda tegnet af Palladio og beliggende ved Vicenza.

Et kvadrat af mure, 5,5 meter høje og 75 meter lange dannede rammerne om Uranienborg. Med stor præcision var murenes hjørner placeret i retning af verdenshjørnerne. Indenfor murene lå en have, udformet af Tycho Brahe selv. Geometriske former gik igen i haven som bestod af både blomster-, frugt-, og urtehaver. Sveriges Landbruksuniversitet udfører stadig en omfattende rekonstruktion[flertydigt link ønskes præciseret] af haven.

Midt i en åben cirkelformet flade stod Uranienborgs hovedbygning, smukt udført i rødt tegl med flotte dekorationer. Centralbygningen udgjorde beskedne 15 X 15 meter i flere plan; 2 hovedetager, kælder og loft. Ud over himmelobservationerne brugtes Uranienborg til beboelse for Tycho Brahe og hans familie. Endvidere var der plads til kongeligt besøg, 3 gæsteforskere, laboratorium, 8 studerende, viktualier, mm. Astronomiske observationer var Uranienborgs vigtigste formål, hvorfor samtlige balkoner og tårne kunne fungere som platform for de mange instrumenter til formålet. Man kunne med placeringen af bygningen dække det meste af himlen.

Uranienborg blev på kongelig befaling revet ned i 1650 og materialerne brugt til andre formål.


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°54′28″N 12°41′47″Ø / 55.9079°N 12.6965°Ø / 55.9079; 12.6965