Urbanskolen, Afdeling R

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Urbanskolen, Afdeling R
Urbanskolen
Generelle informationer
Type Folkeskole
Sted Danmark Esbjerg, Danmark
Grundlagt 1932; 86 år siden (1932)
Tidligere navn Rørkjær Skole
Leder Steffen Lawaetz
Eksterne henvisninger
esbjergkommune.dk
Oversigtskort

Urbanskolen, Afdeling R (også kendt som Urban R) er en folkeskole i Esbjerg, der blev opført i 1932 og er dermed en af de ældste i byen. Skolen skiftede navn i august 2015 fra Rørkjær Skole, i forbindelse med organisatoriske omlægninger af hele folkeskoleområdet i kommunen.[1]

Skolen under besættelsen[redigér | redigér wikikode]

Da skolen blev bygget i 1932, blev skolens to store bygninger opført med et fladt betontag. Da Danmark blev besat af den tyske besættelsesmagt I 1940, beslaglagdes bygningerne for at omdanne den til en kaserne. Undervisningen blev flyttet til Danmarksgades Skole.

Tyskerne anbragte antiluftskyts på taget af bygningen ved Ringen. Efter befrielsen opdagede man, at skydningen med kanonerne havde forårsaget, at der var revner i murene. For at forhindre vandskader, blev der I 1946 foretaget en nødvendig reparation hvor man byggede et tag med lav rejsning. Skolen blev herefter genindviet som folkeskole.

Ulykken i 1968[redigér | redigér wikikode]

I 1968 blæste en meget kraftig storm fra vest ind over Esbjerg. Imens der var frikvarter, opstod der et meget voldsomt lufttryk, der forplantede sig ind under forbygningens ret flade tag. Efter reparationen i 1946 var tagets hjørne ikke forankret forsvarligt og vestfløjens tag røg derfor af, hvilket resulterede i at to meget store tagflader fra forbygningen faldt ned i skolegården. Nogle elever nåede at flygte, imens nogle blev blæst væk, da pladerne faldt, men flere andre blev ramt af taget.

Ifølge Politiken der udkom dagen efter medførte tagulykken 3 dræbte og 16 kvæstede. 9 elever blev indlagt med kvæstelser i hovedet og benbrud. Yderligere 2 elever blev overført til Odense med svære hjernelæsioner. Fra Centralsygehuset i Esbjerg kunne 6 sendes hjem efter behandling.[2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Folkeskoler - Vores folkeskoler - folkeskoler
  2. ^ Svarrer, Poul Henry (maj 2003). Katastrofen da taget blæste ned i skolegården. leifbr.dk. Hentet 20. juni 2016. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Gnome-dev-camera.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.