Værdipolitik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Værdipolitik er et udtryk for den politiske debat om værdispørgsmål såsom ligestilling, miljø, abort, indvandring samt udenrigspolitiske forhold, herunder spørgsmål om EU. Den værdipolitiske akse står i modsætning til fordelingspolitik, der handler om hvordan samfundets midler skal fordeles. Begrebet er tæt knyttet til værdikampen og postmaterialismen.

Hvis man er venstreorienteret med fokus på indvandrerpolitik, er man positiv over for multikulturalisme. Hvis man derimod er højreorienteret med fokus på indvandrerpolitik går man ind for lav indvandring og bevarelse af nationens kultur.

Værdipolitikken er i dag blevet mere afgørende i det politiske spil end den var tidligere. Venstres sejr ved folketingsvalget i 2001 kom høj grad i hus gennem en stort satsning på værdipolitikken. Her valgte man en højreorienteret værdipolitik, hvor man gik ind for stramme regler for indvandring.

Op til kommunalvalget den 17.november 2009 har ordet desuden fået en alternativ betydning. "Værdipolitik" kan også dække over, når politikere i mangel på opmærksomhed forsøger at profilere sig på banale og ligegyldige ting. Værdipolitik er opfattet som, når politikere går til ekstremerne for at skabe opmærksomhed om deres parti eller person.

Værdikommissionen blev udpeget i februar 2011 af daværende kulturminister Per Stig Møller. Efter planen skulle den afgive en betænkning i 2012, men den blev i stedet nedlagt i januar 2012.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]