Vajdahunyad Slot

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Vajdahunyad Slot

Vajdahunyad Slot (ungarsk: Vajdahunyad vára eller Vajdahunyadvár) er et slot i Budapest, hovedstaden i Ungarn, som opførtes mellem 1896 og 1908 efter et projekt af arkitekten Ignác Alpár. Slottet er delvis en kopi af Hunyadslottet i Transylvanien i Rumænien, men delvis også en fremvisning af forskellige arkitektoniske stilarter: romansk, gotisk, renæssance og barok. Slottet var oprindeligt lavet af pap og træ til tusindårsudstillingen i 1896, men blev så populært, at det blev genopbygget i sten og mursten. I dag huser slottet det ungarske landbrugsmuseum.

Statuen af Anonymus, der blandt andet fremvises i slottet gård, var en krønikeskriver i det 12. århundrede (sandsynligvis for kong Béla 3. af Ungarn). Han skrev de første historiebøger om de tidlige ungarere, for det meste baseret på legender. Overtro siger, at ved at røre ved hans pen får man held og lykke. Gården indeholder også en statue af Bela Lugosi, dedikeret til hans arbejde.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Bygning eller seværdighed Stub
Denne artikel om et bestemt bygningsværk og/eller en seværdighed er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Ungarn Stub
Denne artikel relateret til Ungarn er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Artikelstump

Koordinater: 47°30′55″N 19°4′55″E / 47.51528°N 19.08194°Ø / 47.51528; 19.08194