Spring til indhold

Bela Lugosi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bela Lugosi
Bela Lugosi i The Devil Bat fra 1940.
Personlig information
Fulde navnBéla Ferenc Dezső Blaskó
PseudonymArisztid Olt, Olt Arisztid, Albert Lugesi, Belo Lugosi Rediger på Wikidata
FødtBlaskó Béla Ferenc Dezső Rediger på Wikidata
20. oktober 1882(1882-10-20)
Lugos, Kongeriget Ungarn, Østrig-Ungarn (nuværende Lugoj, Rumænien)
Død16. august 1956 (73 år)
Los Angeles, Californien, USA
DødsårsagHjerteanfald Rediger på Wikidata
GravstedHoly Cross Cemetery Rediger på Wikidata
NationalitetUngarn
USA Rediger på Wikidata
BeskæftigelseFilmskuespiller, fagforeningsperson, teaterskuespiller, skuespiller Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserStjerne på Hollywood Walk of Fame Rediger på Wikidata
Signatur
Eksterne henvisninger
Bela Lugosis hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Béla Ferenc Dezsõ Blaskó (født 20. oktober 1882 i Lugos, død 16. august 1956 i Los Angeles) var en ungarsk/amerikansk skuespiller kendt som Bela Lugosi, der blev filmstjerne i Hollywood og især huskes for titelrollen i Dracula (1931).

Liv og karriere[redigér | rediger kildetekst]

Lugosi som 18-årig.
Bela Lugosi i Dracula.

Han blev født i Lugos, Ungarn (nu Lugoj, Rumænien), debuterede som teaterskuespiller i 1901, var soldat i Første Verdenskrig, blev involveret i fagforeningsarbejde, måtte under de ungarske kommunistforfølgelser flygte til Tyskland i 1919, kom til USA i 1920 og blev amerikansk statsborger i 1931. Han fik sin amerikanske filmdebut i The Silent Command (1923) og var i 1930'erne med til at starte de amerikanske filmskuespilleres fagforening, Screen Actors Guild.

I 1927 fik Lugosi titelrollen i den amerikanske teaterversion af Bram Stokers roman Dracula, som blev en kæmpesucces og spillede i tre år. Bagefter gentog han rollen i filmversionen, Dracula (1931), som blev produceret af Universal og instrueret af Tod Browning. Filmen blev en endnu større succes end skuespillet, og rollen som Dracula gjorde Lugosi verdensberømt. Han fik angiveligt flere breve fra kvindelige fans end selv Clark Gable.[kilde mangler]

Med sin ungarske/rumænske accent og karismatiske, scenevante fremtræden var Lugosi et fund til rollen som den transylvanske vampyrgreve. Det er da også især den rolle, Lugosi huskes for, og Grev Dracula er i populærkulturen stadig tæt associeret med netop Lugosis fortolkning. Der findes næppe mange mennesker i den engelsksprogede verden, der ikke umiddelbart genkender Lugosis karakteristiske fremførelse af replikker som "I am Dracula – I bid you welcome!", "I never drink – wine!" og "Listen to them -- children of the night! What muuusic they make!"

Bela Lugosis stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Lugosi fik andre gode filmroller, fx som fårehyrden Ygor i Universals Son of Frankenstein (1939), over for Boris Karloff. Men han var ikke god til at forvalte sin egen karriere, og endte som falleret, underbetalt stjerne i utallige horrorfilm, ofte af tvivlsom kvalitet. Desuden blev han afhængig af morfin.

Da Lugosi døde, blev han begravet i sin Dracula-kappe. Han var så fattig, at Frank Sinatra betalte for begravelsen. Ifølge en anekdote dukkede Lugosis kolleger, horrorstjernerne Peter Lorre og Vincent Price, op til begravelsen, hvor Lorre så Lugosis kappeklædte lig ligge i kisten og hviskede til Price: "Skal vi stikke en stage i ham – bare for en sikkerheds skyld?"

Takket være gamle optagelser fik Bela Lugosi posthumt en rolle i kultfilmen Plan 9 from Outer Space (1959), instrueret af hans ven Edward D. Wood jr.

Bela Lugosi spilles i filmen Ed Wood (1994) med både humor og smerte af Martin Landau, der fik en Oscar for rollen -- en ære, der ironisk nok aldrig tilfaldt Lugosi selv.

Udvalgt filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]