Valgerd Svarstad Haugland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Valgerd Svarstad Haugland

Valgerd Svarstad Haugland 2.jpg

Personlig information
Født 23. august 1956 (63 år)
KvamRediger på Wikidata
Politisk parti Kristelig FolkepartiRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Tilknyttet MorindaRediger på Wikidata
Beskæftigelse Fylkesmann, politikerRediger på Wikidata
Arbejdssted OsloRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Bjellesauprisen (2003),
Sankt Olavs OrdenRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Valgerd Svarstad Haugland (født 23. august 1956 i Kvam i Hordaland) er en norsk politiker (KrF). Hun var valgt til Stortinget fra Akershus i perioden 19932005. Hun var sekretær i Stortingets socialkomité 1993–1997 og næstformand i finanskomiteen 20002001. børne-, familie- og forbrugerminister fra oktober 1997 til marts 2000, og kultur- og kirkeminister mellem oktober 2001 og oktober 2005.

Politisk karriere[redigér | redigér wikikode]

Svarstad Haugland tog over efter Kjell Magne Bondevik som leder for Kristelig Folkeparti (KrF) i 1995 og blev efterfulgt af Dagfinn Høybråten i 2004. Hun gik af efter at have fået det meste af skylden for KrFs svigtende vælgertilslutning i kommune- og fylkestingsvalget 2003. Men lederperioden i Kristelig Folkeparti kendetegnes først og fremmest ved historisk høj tilslutning om partiet i valg både i 1997, 1999 og 2001. Mange vil også huske hende som "kontantstøttens mor" – som børne-, familie- og forbrugerminister var hun ansvarlig for indføringen af denne hidtil sidste store velfærdsordning i Norge. I 2005 stillefr hun til genvalg til Stortinget for Akershus. Dette førte til at Høybråten, som også kommer fra Akershus, blev nomineret som spidskandidat i Rogaland (en fordel for Høybråten eftersom spidskandidaten i Rogaland var et såkaldt sikkert mandat). Valgerd Svarstad Haugland mistede KrF-mandatet fra Akershus i 2005. Fra 2006 er hun kirkeværge i Oslo og næstformand i NRKs bestyrelse, derudover har hun en række andre bestyrelsesposter i private og offentlige virksomheder.

Uddannelse og arbejdsliv[redigér | redigér wikikode]

Valgerd Svarstad Haugland er uddannet lærer fra Alta lærerhøyskole 1975–1979, og har mellemfag i statsvidenskab fra Universitetet i Oslo og grundfag i kristendom fra Det teologiske Menighetsfakultet. Udover en lang række poster i KrF har hun arbejdet som lærer ved tre forskellige ungdomsskoler, og været daglig leder for Kristelig Folkepartis Kvinner 1989-1991.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]