Vantaa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vanda
Vantaa, Vanda Rediger på Wikidata
Vandas byvåben Vandas byflag
Overblik
Land Finland Finland
Borgmester Pekka Timonen Rediger på Wikidata
Grundlagt 1428 Rediger på Wikidata
Postnr. 00120–01770 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 248.199 (2024)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 238 km²
 - Befolknings­tæthed 1.041 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.vantaa.fi
Oversigtskort

Vanda (svensk: Vanda, finsk: Vantaa) er en by og kommune i det sydlige Finland, der med et indbyggertal (pr. 2008) på cirka 195.000 er landets fjerdestørste by. Byen ligger i Helsinki-regionen, og er bl.a. venskabsby med den danske by Kongens Lyngby.

Den tidligere dobbelte verdensmester i Formel 1, Mika Häkkinen, er født i Vanda.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Navnet Vanda blev taget i brug i 1972 da kommunen fik status af handelsplads. De første kilder om byen kalder den Helsinge i 1351 da kong Magnus Eriksson af Sverige gav det estiske kloster i Padise rettigheder til at fiske efter laks i floden Vanda. Kommunen var tidligere kendt som Helsingfors landskommun "Helsinki landkommune". Strømfaldene i floden Vanda var kendt som Helsingfors, hvorfra det nuværende svenske navn på Helsingfors kommer fra.

Helsinki Lufthavn blev i 1952 opført i Vanda.

I 1972 blev kommunen omdøbt til Vanda og forfremmet til handelsplads, (Vanda köping), og i 1974 blev den endeligt omdøbt til Vanda stad.

11. oktober 2002 blev byen ramt af en eksplosion fra en bombe i det lokale Myyrmanni indkøbscenter, der dræbte 7 personer, inklusiv bombemanden, en 19-årig kemistuderende fra Esbo-Vanda tekniska institutet.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

Vanda
Finsk geografiSpire
Denne artikel om Finlands geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi