Skaun

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Skaun
Våben Kort
{{{kommunevåben}}}s kommunevåben Skauns beliggenhed
Fakta om Skaun
Kommunenummer: 1657
Fylke: Sør-Trøndelag
Kommunesæde: Børsa
Areal: 223 km²
Indbyggere: 7.755 (1. januar 2016)
Politik
Borgmester: Jon P. Husby (fra 2003)Rediger på Wikidata
Sprog: Neutral
Websted: www.Skaun.kommune.no
Befolkningsudvikling 1951-2010Kilde: SSB
Befolkningsutvikling kommune 1657.svg
Commons-logo.svg Skaun på Commons

Skaun er en kommune i Sør-Trøndelag fylke i Norge. Kommunen grænser mod kommunen Orkdal i vest og Melhus i syd og øst. I nord har Skaun fælles grænse med Trondheim i Gaulosen, en sidearm af Trondheimsfjorden hvor elven Gaula har sit udspring. Skaun kommune blev dannet i 1965, da kommunerne Børsa, Buvik og Skaun blev slået sammen. De største byer i kommunen er Buvika, adminstrationcentret Børsa, Venn, Viggja og Eggkleiva.

Erhvervsliv[redigér | redigér wikikode]

De fleste indbyggere i Skaun pendler til arbejdspladser i nabokommunerne, undtagen dem der arbejder inderfor landbruget og i den offentlige sektor. Den største virksomhed er møllen i Buvika (Norgesmøllen).

Skoler[redigér | redigér wikikode]

Kommunen har fem folkeskoler. Jåren-Råbygda skule er den eneste hele skole i Sør-Trøndelag med nynorsk som hovedmål. Ungdomsskoletrinene er samlet på Skaun ungdomsskole i Børsa. I Børsa ligger også Fredly Folkehøjskole. Der findes ingen videregående skoler i kommunen, de fleste går på skoler i nabokommunerne, særligt i Orkdal, Meldal og Melhus, men også Trondheim.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Skaun kirke

Kommunens tusenårssted er Husaby, som er et gårdanlæg med gamle kirkeruiner, hvor Einar Tambarskjelve boede.

Husaby er mest kendt for Sigrid Undsets roman om "Kristin Lavransdatter". Romanfiguren "Kristin" boede her sammen med sin husbond "Erlend".

Et årligt kulturarrangement er Kristin på Husaby i Skaun, med blandt andet teaterforestillinger, litteraturseminar, vandretur, udstillinger, kirkekoncerter og økumenisk gudstjeneste.

Skaun kirke på Venn er en stenkirke fra middelalderen (ca. 1180), og pilgrimsstien går forbi kirken videre til Nidarosdomen.

Natur[redigér | redigér wikikode]

Kommunen har store friluftsområder med bl.a. 46 fiskepladser, hovedsageligt med ørred og arktisk fjeldørred. Der er laks i elvene Børselva og Vigda i kommunen.

Kommuneblomsten i Skaun er røn, som også er omtalt i Skaunsangen, skrevet af Bjarne Slapgard og Lars Minsaas.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 63°18′42″N 10°11′11″Ø / 63.31167°N 10.18639°Ø / 63.31167; 10.18639