Verkeån

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Verkeåns dalgång
Hallamoella waterfall.jpg
Vandfaldet ved Hallamölla
Ligger i Sverige
Område Skåne
Nærmeste by Simrishamn, Tomelilla[1]
Areal 2.750,2 ha[1]
Oprettet december 1995 [1]
Oversigtskort

Verkeån (også Verkaån eller Skepparpsån) er en vandvej i det østlige Skåne. Den samlede længde inklusive bifloder, er 50 km og 180 meter lodret drop.

Verkeåens løb[redigér | redigér wikikode]

Verkeån har sit udspring på Linderödsåsen i Hörby kommun og udmunder i Hanöbugten ved Skepparp i Österlen i Skåne. Fra kilderne i nærheden af Långaröd løber åen mod sydøst ned mod Christinehofs slot og Andrerums alunværk. Åen får her tilløb fra Verkasjön, hvoraf navnet stammer. Et par kilometer nedstrøms ved Hallamölla er Skånes højeste uafbrudte vandfald, som har en samlet højde på 23 meter. Verkeån svinger her mod øst, og flyder forbi Brösarp og Ravlunda på vej mod Østersøen. Lige før åens udmunding ligger Öradekaren - et gammelt anlæg til ørredfiskeri i form af trækasser med mellemliggende stenmoler - hvor man i efteråret kan se legende ørredder springe.

Området omkring Verkeåns udmunding er gammelt kulturlandskab med fortidsminder som Havängsdösen.

Naturreservatet[redigér | redigér wikikode]

Verkeån naturreservat er et af Skånes største og strækker sig gennem de to kommuner Tomelilla og Simrishamn fra Ilstorp i vest næsten hele vejen ud til kysten. En afstand på omkring 2 km i fugleflugt. Reservatet følger Verkeån løb, med en udløber nordover der følger rullstensåsen Jären, også kaldet Hörrödsåsen ved Hörröd. Langs kysten syd for åens udmunding grænser naturreservatet op til Vitemölla naturreservat.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Naturvårdsverket: Verkeåns dalgång naturreservat (svensk), hentet 15. oktober 2014.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]