Kalixälven

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ved Kalixälven
Kalixälven løb

Kalixälven eller Kalix älv er en flod i Norrbottens län i Sverige. Den er 430 km lang[1], og afvandingsområdet er 18.130 km²[2], mens middelvandføringen er 290 m³/s.

Floden begynder i Kebnekaise-massivet i Kiruna kommune og løber mod sydøst gennem landskabet Lappland. Ved Tärendö drejer floden mod syd og løber gennem Norrbotten. Den munder ud i Botniske Bugt sydøst for Kalix. De vigtigste bifloder er Kaitumälven, Tärendöälven og Ängesån.

Kalixälven er sammen med Vindelälven, Torne älv og Pite älv en af de fire store floder i Norrland, som ikke er reguleret til vandkraftproduktion. Der ligger flere vandfald og stryg i floden, hvoraf de største er Jockfallet og Linafallet.

Navnet er en forsvensking af det nordsamiske navn Gáláseatnu, som er dannet af gállit = «vade» eller gálus = «sval» og eatnu = «stor flod». På Tornedalsfinsk kaldes floden Kainhuun väylä, Kaihnuun väylä i flodens sydlige del, nedstrøms fra Tärendö. Nord for Tärendö bruges ofte Kaalas väylä eller/og Kaalas eno.

Floden var fra russisk side foreslået som grænseflod, da Sverige måtte afstå Finland til Rusland efter den Finske Krig i 1808-1809. Sverige ønskede, at grænsen skulle gå ved Kemi älv, og til sidst blev grænsen trukket ved Torne elv, midtvejs mellem de to.

Referencer[redigér | redigér wikikode]


Svensk geografiSpire
Denne artikel om Sveriges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 65°50′N 23°11′Ø / 65.833°N 23.183°Ø / 65.833; 23.183