Vikingeby Fysing

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Placering af vikingebyen

Den tidligere vikingeby Fysing er beliggende nord for fjorden Slien i Angel i det sydlige Jylland. Stedet ligger kun få hundrede meter fra den nuværende landsby Fysing.

I sommeren 2010 påbegyndte arkæologer fra Aarhus Universitet en omfattende udgravning på en mark ved Vindingmay i Fysing [1]. Allerede gennemførte overfladeundersøgelser viste, at lokaliteten med dens nærhed til handelscentret Hedeby og Dannevirkes slispærring (ved overgangen mellem Sliens Lille og Store Bredning) må have spillet en central rolle i regionens politiske og økonomiske struktur [2] [3]. Stedet i den indre del af Slien ved Fysing Å var strategisk velplaceret og gav et godt overblik over trafikken på Slien. Tæt på fandtes udkigsposter såsom Rejsholm og Paløre[4]. Fysing Å, som var sejlbar med små både op til det centrale Angel, sikrede forbindelsen til baglandet. Skibe kunne nemt transportere mandskab, mad og våben.

Der er allerede identificeret et langhus og flere såkaldte grubehuse fra vikingetiden. I en del af grubehusene blev der fundet keramikskår, vævevægte, håndtene og metalrester. Meget tyder på at kunne identificere stedet med den allerede i 804 omtalte vikingeby Sliestorp. Dateringer viser, at vikingebyen ved Fysing blev opført omkring 100 år før Hedeby, altså omkring år 700.

Udgravninger var en del af projektet Mellem land og by med fokus på urbane samfund og tidlige statsdannelse i Sydskandinavien. Projektet blev støttet af Carlsbergfondet.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 54°31′49″N 9°38′16″Ø / 54.5302°N 9.6377°Ø / 54.5302; 9.6377