Carlsbergfondet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Carlsbergfondet
Virksomhedsinformation
Selskabsform Fond Rediger på Wikidata
Grundlagt 1867 Rediger på Wikidata
Grundlægger J.C. Jacobsen Rediger på Wikidata
Hovedsæde H.C. Andersens Boulevard, Danmark Rediger på Wikidata
Organisation
Antal ansatte
35±15 Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
CVR-nummer 60223513 Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/60223513 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Carlsbergfondet er en erhvervsdrivende fond, der grundlagt af brygger J.C. Jacobsen i 1876. Det er dermed en af de ældste erhvervsdrivende fonde i verden.

Et væsentligt virke i Carlsbergfondet er at støtte dansk grundvidenskabelig forskning inden for humanistisk videnskab, samfundsvidenskab og naturvidenskab. En anden hovedopgave for fondet er at være en aktiv investor med en bestemmende aktiepost i Carlsberg A/S og dermed sikre afgørende indflydelse på Carlsberg Groups strategi. Derfor er Carlsbergfondet forpligtet til at eje aktier med ret til mindst 51 % af stemmerne i Carlsberg A/S.

Udover fokus på fremragende grundforskning lægger Carlsbergfondet særlig vægt på at støtte talentudvikling og generationsskiftet i dansk grundforskning, internationalisering af danske talenter og visionære forskningsnybrud.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Carlsbergfondet blev oprettet af brygger J.C. Jacobsen ved Fundats- og Gavebrev af 1876. Carlsbergfondet overtog efter J.C. Jacobsens død hans bryggeri Gamle Carlsberg i 1888. J.C. Jacobsen valgte at testamentere sit bryggeri til Carlsbergfondet, da han mente, at fondet var det bedste værn for hans bryggeri. Derved blev Carlsbergfondet en af verdens første erhvervsdrivende fonde. Fra 1902 blev Carlsberg Bryggerierne drevet af Carlsbergfondet som en selvstændig erhvervsvirksomhed. Det fortsatte, indtil bryggerierne i 1970 blev fusioneret med De forenede Bryggerier A/S.

Carlsbergfondets opgave var i første omgang at yde tilskud til og lede Carlsberg Laboratorium samt støtte dansk forskning. Carlsbergfondet blev samtidigt overdraget til Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab, der lige siden har valgt bestyrelsesmedlemmerne til Carlsbergfondet blandt Selskabets egne medlemmer. J.C. Jacobsens mente, at videnskabsfolk var "De Fremmeste i Danmark", og derfor var det dem, der bedst kunne varetage hans fond.

Carlsbergfondet støtter[redigér | redigér wikikode]

Carlsbergfondet støtter de bedste forskere med de mest lovende projekter gennem forskellige udbudte virkemidler - alle sammen inden for dansk grundforskning på højt internationalt niveau. Fondet ønsker at fremme internationaliseringen og vækstlaget i dansk grundforskning ved at støtte de i særklasse bedste og mest talentfulde yngre forskere. Carlsbergfondet prioriterer også forskere, der arbejder på tværs af videnskabelige fagområder.

Overskuddet fra Carlsberg A/S går tilbage til samfundet[redigér | redigér wikikode]

Det var J.C. Jacobsens ønske, at det var fondet, der skulle sørge for udviklingen af bryggeriet samt sikre Carlsberg-øllets kvalitet gennem videnskaben. Disse ønsker er stadig en integreret del af Carlsbergfondets DNA. Det er fondets vision at forvalte arven efter brygger J.C. Jacobsen således, at hans tanker, idéer og fondets fundats tilgodeses, tilpasses nutiden og medvirker til at præge fremtiden for Carlsberg, videnskaben og samfundet. Forvaltningen af Bryggerens arv indebærer derfor, at overskuddet fra Carlsberg A/S altid går tilbage til samfundet.

Uden J.C. Jacobsen havde Danmark således været fattigere på øl. Men Danmark havde også været fattigere på alt det, som J.C. Jacobsen via sin mæcenvirksomhed fik skabt, og som Carlsbergfondet i dag fortsat bevilger økonomisk støtte til gennem Fondets afdelinger: Carlsberg Laboratorium, Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg, samfunds gavnlige aktiviteter gennem Tuborgfondet og støtte til grundforskningen i Danmark.

J.C. Jacobsens søn, Carl Jacobsen, oprettede i 1902 Ny Carlsbergfondet. Han var meget kunstinteresseret, og med den nye fond ønskede han af støtte dansk kunst. Da Carl Jacobsen overdrog sit bryggeri, Ny Carlsberg, til Carlsbergfondet fulgte hans fond med. I dag er Ny Carlsbergfondet en selvstændig afdeling under Carlsbergfondet og bestyrer blandt andet Ny Carlsberg Glyptotek. Fordelingen af overskuddet fra Carlsberg Bryggerierne mellem Carlsbergfondet og Ny Carlsbergfondet blev fastsat i 1916.

Carlsbergfondets afdelinger[redigér | redigér wikikode]

Carlsbergfondet yder tilskud til og driver sit arbejde gennem fondets fire afdelinger:

Carlsbergfondet ejer J.C. Jacobsens oprindelige bolig på bryggeriområdet i Valby. Ejendommen benævnes Carlsberg Akademi og består af såvel konferencefaciliteter på ca. 400 kvm såvel som en forskerbolig på 1. sal på ca. 200 kvm.

Carlsbergfondet indviede 2. september 2016 22 forskerboliger i Carlsberg Byen. Boligerne huser topforskere fra ind- og udland.

Carlsbergfondet udgiver årligt et årsskrift med en artikelsamling, som relaterer sig til det forgangne års arbejde. Hvert år uddeler Carlsbergfondet to store forskningspriser til henholdsvis en naturvidenskabelig og en humanistisk/samfundsvidenskabelig forsker, som afgørende har bidraget til grundforskning. Fondet afholder løbende forskningskonferencer og andre events. Blandet andet stod Carlsbergfondet bag Stephen Hawkings besøg i København i august 2016.

Formænd[redigér | redigér wikikode]

Indtil 2012 kaldtes den øverste ledelse "direktion". I 2012 ændrede Carlsbergfondets direktion navn til "bestyrelse", hvilket blev vedtaget af Videnskabernes Selskab

Øvrige bestyrelsesmedlemmer[redigér | redigér wikikode]

Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Kristof Glamann, The Carlsberg Foundation – the early years, Carlsberg Foundation, 2003. ISBN 87-987829-6-7.
  • Kristof Glamann, Carlsbergfondet siden 1970, Carlsbergfondet, 1993. ISBN 87-983213-0-7.
  • Carlsbergfondet årsskrift, Rhodos/Carlsbergfondet, 1977-

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]