Viktor Emanuel af Savoyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vittorio Emanuele af Savoyen
Vittorio Emanuele di Savoia (2009).jpg
Vittorio Emanuele di Savoia i 2009.
Personlig information
Født 12. februar 1937Rediger på Wikidata
NapoliRediger på Wikidata
Far Umberto 2. af ItalienRediger på Wikidata
Mor Marie José af BelgienRediger på Wikidata
Søskende Prinsesse Maria Gabriella af Savoyen,
Prinsesse Maria Pia af Bourbon-Parma,
Prinsesse Maria Beatrice af SavoyenRediger på Wikidata
Ægtefælle Marina DoriaRediger på Wikidata
Barn Emanuele Filiberto af SavoyenRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Medlem af Sankt Mauritius og Sankt LazarusordenRediger på Wikidata
Beskæftigelse IværksætterRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Viktor Emanuel, egentlig Vittorio Emanuele, født 12. februar 1937 i Napoli, Italien, søn af Umberto 2. af Italien og Marie José af Belgien. Han er prins af Savoyen, og han er bosat i Schweiz, hvor han er forretningsmand. I 1946 var han kortvarigt Italiens kronprins. I 1983-2006 var han italiensk tronprætendent og overhoved for det italienske kongehus.

Ungdom[redigér | redigér wikikode]

I sin ungdom levde han et hektisk forlystelsesliv, og han havde en lang række romancer, blandt andet med Brigitte Bardot.

Familie[redigér | redigér wikikode]

Han giftede sig (morganatiskt) de 7. oktober 1971 i Teheran, Iran, med Marina Ridolfi Doria (f. 12 februar 1935). Parret har en søn, Emanuel Filiberto af Savoyen, født 22. juni 1972.

Emanuel Filiberto er siden 25. september 2003 gift med den franska skuespillerinde Clotilde Courau. De har to døtre, Victoria (født 28. december 2003) og Luisa (født 16. august 2006).

Skandaler[redigér | redigér wikikode]

I 1978 var Viktor Emanuel indblandet i en meget omtalt skandale. Han var på ferie med sin familie på den lille ø Isola di Cavallo nær Korsika. En aften skød han på en gruppe unge tyske turister. En 19-årig tysker blev hårdt såret og døde få dage senere. Viktor Emanuel blev arresteret, men blev løsladt efter få dage. Tretten år senere blev Viktor Emanuel frikendt i en retssag. Han blev arresteret igen den 16. juni 2006. Denne gang anklaget for bl.a. korruption, organiseret kriminalitet og indblanding i prostitution. I et politiforhør i september 2006 erkendte, at han havde dræbt den unge tysker i 1978. Han har erklæret sin støtte til de antijødiske racelove fra 1930'erne. Han har handlet våben med shahen af Iran. Desuden har han været medlem af P2, der var en hemmelig organisation, der ville omstyrte demokratiet og omdanne Italien til en autoritær stat.

Udelukkelse af arvefølgen[redigér | redigér wikikode]

Den 7. juli 2006 forsøgte fætteren prins Amedeo, hertug af Aosta, at overtage Viktor Emanuels værdighed som tronprætendent og overhoved for det italienske kongehus. Prins Amedeo henviste til en erklæring fra 1971, hvor Umberto II advarede sin søn mod at gifte sig morganatisk med Marina Ridolfi Doria. Umberto II's manglende anerkendelse af ægteskabet skulle ifølge prins Amedeo betyde, at hverken Viktor Emanuel eller dennes søn Emanuele-Filiberto har arveret til tronen.

ItalienStub
Denne biografi om en italiener er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
KroneStub
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi