Vilhelm Pacht

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Vilhelm Pacht i 1888.

Laurids Vilhelm Pacht (født 23. november 1843 i København, død 20. maj 1912 i Holte) var en dansk genremaler, fabrikant og legatstifter.

Opvækst og uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Pachts blev født som barn af kasketmager Laurids Adolph Pacht og Marie Caroline født Jørgensen i 1843. Efter sin konfirmation kom han i lære som bogtrykker, og han blev snart efter lærling hos en marmorhugger. Som elev på Teknisk Institut vakte han G.F. Hetschs interesse og blev endelig sat i porcelænsmalerlære, hvorefter han i 1862-67 havde plads på Den Kongelige Porcelænsfabrik.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Fra 1861 begyndte han at gå på Kunstakademiet, hvor han bestod afgangsprøven som maler i 1866. Han udstillede nu, hovedsageligt genrebilleder, på Charlottenborg, og i 1869 vandt han den lille guldmedalje samt den Neuhausenske Præmie. Samme år malede han arkitekturen i Wilhelm Marstrands Parablen. Den store Nadver.

Hans arbejdede også med metoder til at reproducere tegninger til brug i bogtrykkerpressen. I 1872 fik han patent og ti års eneret på en fotografisk og kemisk metode, og i 1874 oprettede han et værksted for såkaldt heliotypi. Senere fremstillede han også plader i lystryk (fototypi) og overdrog i 1882 hele denne virksomhed til Pacht & Crones Illustrationsetablissement.

Herefter anlagde han en fabrik, der ved siden af bogtrykfarve også leverede tubefarver til kunstnere, og i 1890 startede han aktieselskabet Danske Bogtrykkeres Farvefabrik, som han fortsatte med at bestyre. I 1896 blev han direktør i Kjøbenhavns Panorama og i 1898 overtog han direktørposten i Skandinavisk Panoptikon.

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

11. juni 1871 ægtede han Ambra Maurette Brandtberg (1844-1918), datter af skibsfører Alexander Brandtberg og Ida Caroline født Andersen, ægteskabet blev opløst.

Han indgik sit andet ægteskab den 15. september 1901 i København med Oline Kristine Marie Olsen, (1868–1928), datter af arbejdsmand Niels Olsen og Ane Cathrine Poulsen.

Pacht blev en velhavende mand og stiftede i 1912 sammen med sin hustru Vilhelm Pachts Kunstnerboligs Legat, hvilket indebar, at hans bolig "Pachts Bo" i Holte efter hans død skulle tildeles en maler for livstid.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]