Vilhelm Pacht

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Vilhelm Pacht 1888

Laurids Vilhelm Pacht (23. november 1843 i København20. maj 1912 i Holte) var en dansk genremaler, fabrikant og legatstifter.

Pachts forældrene var kasketmager Laurids Adolph Pacht og Marie Caroline født Jørgensen. Efter sin konfirmation kom han i bogtrykkerlære, blev snart efter lærling hos en marmorhugger, og da han som elev på Teknisk Institut vakte G.F. Hetschs interesse, blev han endelig sat i porcelænsmalerlære, hvorefter han 1862-67 havde plads på Den Kongelige Porcelænsfabrik . Fra 1861 begyndte han at søge Kunstakademiet, hvor han 1866 bestod afgangsprøven som maler. Han udstillede nu, væsentlig genrebilleder, på Charlottenborg og vandt 1869 den lille guldmedalje samt den Neuhausenske Præmie. Samme år malede han arkitekturen i Wilhelm Marstrands Parablen. Den store Nadver. Kvik og livlig var han samtidig en søgt arrangør i og uden for kunstnerkredse.

Hans interesser var flersidige. Han syslede således med at fuldkommengøre tidligere metoder at reproducere tegninger på til brug i bogtrykkerpressen. 1872 fik han 10 års eneret på en af ham angiven fotografisk og kemisk metode, og 1874 oprettede han et værksted for såkaldt heliotypi. Senere fremstillede han også plader i lystryk (fototypi) og overdrog 1882 hele denne virksomhed til Pacht & Crones Illustrationsetablissement. Hans grafiske interesser var imidlertid ikke forbi hermed. Nu gjaldt det gode farver. Han anlagde en fabrik, der ved siden af bogtrykfarve også leverede tubefarver til kunstnere, og i 1890 startedes aktieselskabet Danske Bogtrykkeres Farvefabrik, som han fortsatte med at bestyre. Endnu skal det nævnes, at han i 1896 blev direktør i Kjøbenhavns Panorama og i 1898 overtog direktørposten i Skandinavisk Panoptikon.

11. juni 1871 ægtede han Ambra Maurette Brandtberg (1844-1918), datter af skibsfører Alexander Brandtberg og Ida Caroline født Andersen, ægteskabet blev opløst.

Andet ægteskab indgået 15. september 1901 i København med Oline Kristine Marie Olsen, (1868–1928), datter af arbejdsmand Niels Olsen og Ane Cathrine Poulsen.

Pacht blev en velhavende mand og stiftede i 1912 sammen med sin hustru Vilhelm Pachts Kunstnerboligs Legat, hvilket indebar, at hans bolig "Pachts Bo" i Holte efter hans død skulle tildeles en maler for livstid.


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af Camillus Nyrop i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 12. bind, side 514, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Vilhelm PachtKunstindeks Danmark/Weilbachs Kunstnerleksikon