Vivisektion

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Vivisektion (af lat. vivus "levende" og sectio "snit") betegner den videnskabelige praksis at udføre kirurgiske indgreb på et levende væsen i forskningsøjemed. Fx for at dissekere for undersøge deres indre opbygning (også kaldet).

Vivisektion er en komponent i visse dyreforsøg, men historien kender også en del eksempler på vivisektion af mennesker. Således anklages "anatomiens fader", den græske læge Herophilos (335-280 f.v.t.), af kirkefaderen Tertullian for at have vivisekeret op mod 600 fanger[kilde mangler]. I nyere tid er det mest kendte eksempel givetvis nazilægen Josef Mengeles forsøg på levende mennesker under 2. verdenskrig[kilde mangler].

Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark reguleres dyreforsøg blandt andet igennem Dyreforsøgsloven[1] og overvåges af Dyreforsøgstilsynet, som er en del af Fødevarestyrelsen. I Danmark kan man ikke bare udføre dyreforsøg, det skal man have tilladelse. Tilladelsen gives af Rådet for Dyreforsøg.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Retsinfo. "Dyreforsøgsloven". Hentet 2017-03-05. 
LægevidenskabStub
Denne artikel om lægevidenskab er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
filosofiStub
Denne filosofiartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.