Vivisektion

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Vivisektion af en frø

Vivisektion (af lat. vivus "levende" og sectio "snit") betegner den videnskabelige praksis at udføre kirurgiske indgreb på et levende væsen i forskningsøjemed. Fx for at dissekere for undersøge deres indre opbygning (også kaldet).

Vivisektion er en komponent i visse dyreforsøg, men historien kender også en del eksempler på vivisektion af mennesker. Således anklages "anatomiens fader", den græske læge Herophilos (335-280 f.v.t.), af kirkefaderen Tertullian for at have vivisekeret op mod 600 fanger[kilde mangler]. I nyere tid er det mest kendte eksempel givetvis nazilægen Josef Mengeles forsøg på levende mennesker under 2. verdenskrig[kilde mangler].

Danmark[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark reguleres dyreforsøg blandt andet igennem Dyreforsøgsloven[1] og overvåges af Dyreforsøgstilsynet, som er en del af Fødevarestyrelsen. I Danmark kræver udførelse af dyreforsøg tilladelse fra Rådet for Dyreforsøg.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Retsinfo. "Dyreforsøgsloven". Hentet 2017-03-05.
LægevidenskabSpire
Denne artikel om lægevidenskab er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
filosofiSpire
Denne filosofiartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.