Vukovar

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Koordinater: 45° 21′ N, 19° 00′ Ø

Vukovar (Kroatien)
Vukovar
Vukovar
Vukovars beliggenhed i Kroatien

Vukovar er en by i det østlige Kroatien, med et indbyggertal (pr. 2001) på ca. 32.000. Byen ligger ved grænsen til nabolandet Serbien, í byen løber floden Vuka sammen med Donau.


Den første stavelse Vuk er afledet af elven Vuka. Den anden stavelse var (ungarsk vár eller város) er ungarsk for borg eller by. Oversat betyder navnet byen ved Vuka. Elvens navn Vuka er afledt af sydslaviske ord vuk som betyder ulv.

Kroatia-krigen[redigér | redigér wikikode]

Under Vukovar-slaget i efteråret 1991 som var en del af Kroatien-krigen, var byen belejret og beskudt i 87 døgn af serbiske styrker. Byen var nærmest helt ødelagt da den faldt 18. november 1991.

Vukovar var en staselig by, med flotte bygninger fra den habsburgske perioden. Den jugoslaviske hær (JNA) brugte "Groznyj-metoden". I en måned hamret artilleriet løs og reducerede byen til en "ruin".

Den 19. november 1991 tog enheder fra den jugoslaviske hæren JNA under ledelse af den nu krigsforbrydertiltalte Mile Mrkšić kontrollen over sygehuset i Vukovar. Sygehusets ledelse og en del ansatte blev indkaldt til et møde, mens 400 ikke-serbere – skadede patienter, ansatte, familiemedlemmer, tidligere forsvarere af byen, journalister, kroatiske politiske aktivister og andre civile blev tvunget ud af sygehuset, til trods for at det var aftalt en evakuering fra sygehuset med Røde Kors. Mindst 264 af disse ble derefter tortureret, mishandlet og dræbt ved Ovčara udenfor byen.

Mrkšić er, sammen med de to andre ansvarlige officerer Miroslav Radić og Veselin Šljivančanin, kednt som Vukovar-Tre.

Nyt torv i Vukovar opkaldt efter Kroatiens første præsident Franjo Tuđman.


Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

kroatisk geografi Stub
Denne artikel om kroatisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi