Vukovar

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Koordinater: 45°21′N 19°00′Ø / 45.350°N 19.000°Ø / 45.350; 19.000

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Vukovar (Kroatien)
Vukovar
Vukovar
Vukovars beliggenhed i Kroatien

Vukovar er en by i det østlige Kroatien, med et indbyggertal (pr. 2001) på ca. 32.000. Byen ligger ved grænsen til nabolandet Serbien. I byen løber floden Vuka sammen med Donau.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Den første stavelse "Vuk" er afledt af floden Vuka. Den anden stavelse "var" (ungarsk: "vár" eller "város") er ungarsk for "borg" eller "by". Oversat betyder navnet "byen ved Vuka". Flodens navn Vuka er afledt af det sydslaviske ord "vuk" som betyder ulv.

Kroatien-krigen[redigér | redigér wikikode]

Under Vukovar-slaget i efteråret 1991, som var en del af Kroatien-krigen, blev byen belejret og beskudt i 87 døgn af serbiske styrker. Byen var nærmest helt ødelagt, da den faldt 18. november 1991.

Vukovar var en statelig by med flotte bygninger fra den habsburgske periode. Den jugoslaviske hær (JNA) brugte "Groznyj-metoden". I en måned hamrede artilleriet løs og reducerede byen til en "ruin".

Den 19. november 1991 tog enheder fra den jugoslaviske hær JNA under ledelse af den nu krigsforbrydertiltalte Mile Mrkšić kontrollen over sygehuset i Vukovar. Sygehusets ledelse og en del ansatte blev indkaldt til et møde, mens 400 ikke-serbere – sårede patienter, ansatte, familiemedlemmer, tidligere forsvarere af byen, journalister, kroatiske politiske aktivister og andre civile – blev tvunget ud af sygehuset, til trods for at der var aftalt en evakuering fra sygehuset med Røde Kors. Mindst 264 af disse blev derefter tortureret, mishandlet og dræbt ved Ovčara udenfor byen.

Mrkšić er, sammen med de to andre ansvarlige officerer Miroslav Radić og Veselin Šljivančanin, kendt som Vukovar-Tre.

Nyt torv i Vukovar opkaldt efter Kroatiens første præsident Franjo Tuđman.


Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

kroatisk geografiStub
Denne artikel om kroatisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi