Włodawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Włodawa
[[File:
Czworobok og byens marked
Czworobok og byens marked
Saint Louis church in Włodawa
Sankt Louis kirke
Ortodoks kirke i Włodawa
Orthodox kirke i Włodawa
Great Synagogue in Włodawa
Den store synagoge
|250x300px]]
Overblik
Voivodskab Województwo lubelskie, Lublin
Postnr. 22-200 Rediger på Wikidata
Indbyggertal 12.500 (2021) Rediger på Wikidata
Areal 18 km2 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 173 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside Włodawas hjemmeside Rediger på Wikidata
Oversigtskort
Włodawa ligger i Polen
Włodawa
Włodawa
Włodawas beliggenhed

Włodawa (polsk udtale: [vwɔˈdava]; yiddish: וולאָדאַווע, romaniseret: Vlodave; ukrainsk: Володава, romaniseret: Volodava; hviderussisk: Уладава, taraškievica: Uładava) er en by og en kommune (Gmina) i det sydøstlige Polen, ved floden Bug. Den ligger i voivodskabet Lublin (Województwo lubelskie) og har 12.500(2021)[1] indbyggere og et areal på 17,97 km². Den er administrationsby i powiatet (amt) Włodawa.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Byen ligger langs Polens grænse til både det vestligste Hviderusland og Ukraine, på bredden af Bug-floden, 51 km fra Chełm i Polen og Brest i Hviderusland; 64 km fra Terespol, 86 km fra Lublin, og 77 km fra Ljuboml i Volyn oblast i Ukraine. Det er tæt på den hviderussiske sydligste stribe af Brest Raion inden for Brest voblast, der grænser op til det nordvestlige Ukraine.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Włodawa blev første gang nævnt i historiske optegnelser i 1242. Den første skriftlige omtale af byen i en gammelslavisk krønike, som fortæller om prins Daniel, der opholder sig der og flygter fra tartarerne i 1241. I 1446-1447 omkringliggende territorier blev annekteret til Storhertugdømmet Litauen, og floden Włodawka markerede grænsen mellem hertugdømmet og den polske krone inden for den Polsk-Litauiske Union. I 1475 modtog Michał og Aleksander Sanguszko byen i bytte med den polske konge Kasimir 4. Jagiellon. I de næste 100 år blev byen hjemsted for Sanguszko-familien. De byggede deres slot her og udviklede byens velstand. Sanguszko tjente på grænseovergangen, som gav gode indtægter. I 1534 fik byen byrettigheder, bekræftet i 1540. På det tidspunkt startede tilstrømningen af den jødiske befolkning, som fremmede handel og håndværk.[2] Beliggenheden ved den store flod, Bug, favoriserede den hurtige udvikling af byen som et kommercielt og transitcenter.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ bdl.stat.gov.pl, hentet 4. oktober 2022 (fra Wikidata).
  2. ^ Virtual Shtetl. "Jewish history of Włodawa" (polsk). POLIN Museum of the History of Polish Jews. Olszewski E., Szczygieł R. (1991), Dzieje Włodawy, Lublin – Włodawa. Akcję likwidacji getta zakończono na przełomie kwietnia i maja 1943 r.
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi