Wedding

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Wedding U-Bahnhof i Müllerstraße.
Åen Panke, som bydelen Pankow er opkaldt efter, krydser Schönwalder Straße i Wedding.
Våbenskjold for den tidligere bydel Wedding.
Weddings placering i Berlin.

Wedding er et område i bydelen Mitte i Berlin, Tyskland. Tidligere udgjorde Wedding sin egen bydel, der også omfattede området Gesundbrunnen, men blev i 2001 lagt sammen med Tiergarten og Mitte. 1945-1990 tilhørte Wedding sammen med nabobydelen Reinickendorf den franske sektor i Vestberlin.

I 1251 omtales landsbyen i en bekendtgørelse som Weddinge, opkaldt efter godsherren Rudolf de Weddinghe. [1] Bekendtgørelsen drejede sig om, at nogle nonner havde købt en mølle ved åen Panke, [2] som bydelen Pankow i øvrigt er opkaldt efter.

Wedding er et gammelt arbejderkvarter, der i dag har en stor andel af indbyggere med anden etnisk baggrund end tysk. Kvarteret udviklede sig i slutningen af 1800-tallet. Arbejderne boede trangt i såkaldte Mietskasernen ("lejekaserner"). Der er adskillige gamle fabrikshaller i området, bl.a. har AEG tidligere haft en del af sin produktion i Wedding. Under Weimarrepublikken blev området kaldt Roter Wedding, idet arbejderpartierne havde deres højborg her. Bydelen slap relativt nådigt gennem krigens hærgen. I efterkrigsårene blev mange af lejekasernerne erstattet med modernistiske huse.

Wedding er et af de fattigste områder i Berlin, og har en arbejdsløshedsrate på næsten 26%. Omkring 17% af indbyggerne er på offentlig forsørgelse; 27% lever under fattigdomsgrænsen[3]. Området er samtidig karakteriseret ved lave huslejer, hvilket betyder at der er et levende kunstnerisk miljø med mange gallerier. Weddings originale arbejderklassepræg er i høj grad blevet bevaret. Området er i dag meget multikulturelt, og butiksskilte på tyrkisk og arabisk er ikke et særsyn.

Området har to grønne oaser – Volkspark Humboldthain i den østlige del og Plötzensee i det sydvestlige Wedding.

Lægemiddelkoncernen Schering har hovedsæde i Wedding.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 52°33′00″N 13°22′00″Ø / 52.55000°N 13.36667°Ø / 52.55000; 13.36667