AEG

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
AEG's logo.
AEG's tidligere værkstedshal i bydelen Wedding i Berlin, opført 1912.

AEG (fork. for Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft) var en tysk elektronikproducent med hovedkontor i Berlin og Frankfurt am Main. AEG blev grundlagt i 1883 af Emil Rathenau, som havde købt rettighederne til at anvende nogle patenter udviklet af den amerikanske opfinder Thomas Edison. I dag ejes varemærket AEG af Electrolux-koncernen.

AEG voksede hurtigt til en stor virksomhed i begyndelsen af 1900-tallet med flere fabrikker i Berlin, bl.a. i Wedding. Peter Behrens formgav i denne periode flere af produkterne og designede også koncernens velkendte logo. Ved afslutningen af 2. verdenskrig i den sovjetisk besatte zone i Østtyskland, og det var derfor nødvendigt at bygge nyt i Vesttyskland. I 1967 blev AEG slået sammen med Telefunken og i 1969 indledtes et samarbejde med Siemens om elproduktionsselskabet Kraftwerk Union. Ved udgangen af 1970'erne beskæftigede AEG 150.000 medarbejdere. Selskabets satsning på kernekraft løb imidlertid ind i tekniske problemer, hvilket betød et tab på flere hundrede mio. D-Mark.

Efter en økonomisk krise i 1985 blev AEG indlemmet i Daimler-Benz-koncernen (nuværende Daimler AG), og fra 1996 ophørte AEG med at eksistere som selvstændig koncern. Mens produktionen af husholdningsmaskiner i 1994 blev overtaget af Electrolux, som stadig anvender mærket AEG. El-værktøjsproduktionen blev overtaget af Atlas-Copco, mens den jernbanetekniske den blev videreført af ADtranz-koncernen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: