Spring til indhold

Wikipedia-diskussion:Administratorer/Arkiv 2010 nr 2

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Forslag til ajourført afsnit om administratorfejl

[rediger kildetekst]

På baggrund af ovenstående diskussioner, hvar jeg forsøgt at lave et samlet afsnit, der så vidt muligt tager hensyn til de kommentarer, der er givet. Udkastet fremgår nedenfor i afsnittet "Forslaget". Jeg har ikke brugt almindelige overskrifter af hensyn til indholdsfortegnelsen ovenfor.

Administratorfejl
Prøv dialog

Hvis du mener, at en administrator har misbrugt sine privilegier, bør du som første trin skrive en besked til ham/hende og bede om en forklaring - enten med mailfunktionen eller på vedkommendes diskussionsside. Nytter det ikke, kan du oprette en anmodning på Wikipedia:Anmodning om administratorassistance, hvorefter andre administratorer vil vurdere sagen og om nødvendigt omgøre den pågældende sletning eller blokering mv., når sagen er drøftet færdig.

Dette gælder også for administratorer, idet hovedreglen er, at administratorer ikke omgør hinandens sletninger eller blokeringer. I stedet tager man diskussionen som nævnt ovenfor.

I nødstilfælde

I nødstilfælde (hvis den pågældende administrator ikke svarer hurtigt og/eller hvis fejlen virker åbenlyst urimeligt eller har stærkt uheldige konsekvenser) kan sletningen eller blokeringen omgøres. Der bør i disse tilfælde lægges en besked til den første administrator om årsagen til omgørelsen og afhængigt af sagens karakter oprettes en meddelelse på Wikipedia:Anmodning om administratorassistance om hændelsen, så andre kan kommentere det.

Redigeringskrig/suspendering

Ingen administrator må foretage mere end én administratorhandling i samme sag. Dvs. eksempelvis hvis en blokering eller en sletning bliver omgjort af en anden administrator, så må den første administrator ikke genslette eller genblokere. En administrator må dog gerne rette egne fejl. Dvs. får man slettet en side eller blokeret en bruger ved en fejl, må man gerne gendanne eller fjerne blokeringen.

Såfremt en administrator deltager i en "redigeringskrig" og foretager mere end én handling i samme sag, så kan administratorstatussen inddrages midlertidigt af en steward efter anmodning fra en bureaukrat eller i særlige tilfælde en anden administrator. Eventuelt kan den pågældende blot blokeres og en administrator, der er blokeret, bør afholde sig fra at ophæve blokeringen.

Hvis en administrator bliver suspenderet, skal det diskuteres, om den/de pågældende administratorer/-e skal have sin/deres administratorstatus tilbage, eller om der skal indledes en egentlig procedure med permanent fratagelse.

Fratagelse af administratorrettigheder

Hvis en administrator suspenderes, eller hvis en eller flere brugere mener, at en administrator bør have frataget sine administratorrettigheder, så oprettes der et indlæg herom på Landsbybrønden eller evt. på Wikipedia:Anmodning om administratorassistance. Hvis der er 6 registrerede brugere der ønsker det, så oprettes der en formel afstemning herom.

En afstemning rejses på enten på WP:A eller ???. Der stemmes på samme måde og med de samme stemmeberettigede som ved tildeling.

Når der er gået mindst én uge konkluderer en bureaukrat, og tager kontakt til stewards på meta for at få effektueret en besluttet fratagelse. Fratagelse sker, hvis der er mindst 2/3 af de registrerede brugere, der deltager i afstemningen, der støtter fratagelsen. (<-- Tilføjet tekst med fed --MGA73 19. feb 2010, 16:16 (CET))

Kommentarer til forslaget

[rediger kildetekst]

Forslag til forbedringer af forslaget imødeses. --MGA73 19. feb 2010, 13:08 (CET)

Det er vældig detaljeret, og så alligevel ikke - f.eks. forudser jeg at det bliver svært at få 2/3 af de registrerede brugere til overhovedet at stemme... --Palnatoke 19. feb 2010, 13:27 (CET)
Helt ok med mig. mvh Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 19. feb 2010, 13:49 (CET)
PS: Vejledningen bør også skrives på engelsk til brug for stewards. mvh Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 19. feb 2010, 13:50 (CET)
Jeg synes forslaget overordnet ser godt ud, men er enig med Palnatoke i det problematiske i at samle 2/3 af alle registrerede brugere. Synes man skal have et forslag der siger: Enten "2/3 af alle brugere" eller "2/3 af alle administratorer". På den måde er der to mulige måder at gribe ind på. - Hubertus 19. feb 2010, 14:11 (CET)
He he... Det er selvfølgelig ikke 2/3 af ALLE registrerede brugere - kun af dem der kommenterer på afstemningen. --MGA73 19. feb 2010, 16:13 (CET)
Lol, det gør det unægteligt en smule lettere at få en beslutning igennem. ;-) - Hubertus 19. feb 2010, 16:20 (CET)
Det forslag lyder meget fint. Lad os få det indført. --Masz 19. feb 2010, 16:56 (CET)
Jeg kan også støtte det. --Arne (Amjaabc) 19. feb 2010, 16:57 (CET)
Støtter --Nillerdk 19. feb 2010, 17:44 (CET)
Under "Redigeringskrig/suspendering" står der i andet afsnit, "Såfremt en administrator deltager i en "redigeringskrig" og foretager mere end én handling i samme sag, så kan administratorstatussen inddrages midlertidigt af en steward efter anmodning fra en bureaukrat eller i særlige tilfælde en anden administrator.[...]" Hvordan afgøres der, hvorvidt en bureaukrat skal handle? Hvad er de særlige tilfælde? - Kåre Thor Olsen (Kaare) 19. feb 2010, 20:49 (CET)
Reglen er forhåbentlig mest præventiv. Det må være et skøn hvornår den skal bruges. Der skal være en administrator eller en bureaukrat, der mener, at det er så slemt, at det er hensigtsmæssigt at fratage værktøjerne. Jeg går ud fra, at bureaukrater og administratorer vil tænke sig om 4 gange inden de laver en sådan anmodning. Særlige tilfælde kunne være hvis det var en bureaukrat, der var destruktiv eller hvis der ikke var en bureaukrat til stede. Selvom det ikke fremgår af den citerede tekst, så kunne den også bruges, hvis der var mistanke om, at kontoen var blevet hacket.
Hvis vi antager at en administrator forsøger at sammenflette historikken i to artikler og gendanner og sletter 5 gange og så kontakter en anden for at få hjælp, så ville jeg ikke kalde det en redigeringskrig og så ville jeg mene, at det ville være upassende at suspendere. --MGA73 20. feb 2010, 16:32 (CET)

Så er teksten kopieret til selve administratorsiden. Lad os håbe, at det ikke er et afsnit vi får brug for særlig tit. Hvis der stadig er småfejl, så ret endelig. --MGA73 26. feb 2010, 17:51 (CET)