Wikipedia:Hvordan man afholder et edit-a-thon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Et edit-a-thon der fandt sted under Women's History Month

Dette er en guide til hvordan (og hvorfor) man afholder et "edit-a-thon". Et edit-a-thon kan beskrives som:

 1. Et planlagt tidspunkt hvor mennesker redigerer Wikipedia sammen, dette kan både ske offline, online, eller som begge dele;
 2. Et edit-a-thon fokuserer typisk på et bestemt emne, for eksempel videnskab eller kvinders historie;
 3. En måde at rekruttere nye Wikipedianere og lære dem hvordan man bidrager.

Edit-a-thons forbedrer encyklopædien og hjælper nye Wikipedianere med at lære hvordan man redigerer. Et edit-a-thon er ikke det samme som store wikipedia-konferencer som WikiMania som har mange paneler og taler. Med andre ord er et edit-a-thon et hackathon for Wikipedianere.

Hvorfor afholde et edit-a-thon?[rediger kildetekst]

 1. Det hjælper med at udvikle encyklopædien
 2. Det skaber venskaber i fællesskabet
 3. Det er en mulighed for at brugere kan lære ting fra hinanden.
 4. Det kan overbevise folk om at blive nye Wikipedianere.
 5. Det kan hjælpe nye Wikipedianere med at bidrage
 6. Det er en mulighed for at forbedre Wikipedias kvalitet ved at have adgang til offline-matriale og eksperter.
 7. Det er sjovt!

Hvad du bør have klar før dit edit-a-thon[rediger kildetekst]

 • En side til dit edit-a-thon. Et indlæg på Wikipedia:Træf er det nemmeste valg, men der er andre muligheder der kommer an på hvor edit-a-thonet finder sted og hvad emnet er. Hvis begivenheden finder sted på en institution såsom et galleri, bibliotek, arkiv, eller museeum, så er det måske en god ide at oprette en underside på WP:GLAM. Uanset hvad er det vigtigt at have noget dokumentation for begivenheden på Wikipedia hvis du vil have at dit edit-a-thon bliver succesfuldt.
 • En dato, tidspunkt, og hvis begivenheden finder sted offline; en lokalitet. Lokaliteten bør være nemt tilgængelig for deltagere og den bør også have pålidelig wifi. (Dette er en selvfølge da deltagerne ikke vil kunne forbinde til Wikipedia uden). Hvis du sørger for mad og drikke er der større chance for at folk bliver længere og giver også en mulighed for at tage en pause og snakke med andre deltagere.
 • En måde for folk at melde sig til. Dette sker typisk på Wikipedia-siden for begivenheden. Men det er vigtigt at huske at hvis du vil have nye brugere til at deltage, så bør du have en alternativ måde for folk at melde sig til. Nye brugere vil måske finde Wikipedia-markup forvirrende og ikke vide hvor de skriver sig på. Gode steder at lave en alternativ måde at melde sig til er Eventbrite, Meetup.com eller et Facebook-event.
 • Find ud af hvor mange mennesker der kan være det sted du har valgt og begræns antallet af tilmeldinger til det antal.
 • Find ud af om det sted du har valgt har kørestolsadgang og andre hjælpemidler til folk med handicap.
 • Noget af det vigtigste du skal have klar på forhånd er nogle klare mål, hvilken kategori af artikler vil du gerne have der bliver arbejdet på, og hvem vil du have deltager. Det der bliver skrevet om kan være et bredt emne såsom kvinders historie eller et mere snævert som udstillingsgenstandende i et museum. Folk der aldrig har redigeret før føler sig ofte mest trygge med at redigere et emne som de har interesse i, eller en simpel aktivitet som at wikificere.
 • Husk på Wikipedias regler om at ansatte på en institution ikke må redigere artiklen for den institution (medmindre det er faktuelle oplysninger såsom adresse).
 • Hvis mange nye bidragsydere kommer til at lave nye brugerkontoer, så er det en god ide at få en bureaukrat til at hæve grænsen for 6 brugeroprettelser per time ved at tildele en deltager rettigheden kontoopretter, derudover kan det være en god ide at få en bureaukrat til at sætte deres brugerstatus til bekræftet bruger.
 • Hvis WiFien har et kodeord så sæt et skilt op med koden hvor alle kan se den. Hvis det er et WiFi netværk som kræver at man har en brugerkonto, så opret kontoer for alle førhen og giv dem sedlen med brugerinformationen når de kommer.

Måder at reklamere for sit edit-a-thon[rediger kildetekst]

Det er typisk en god ide at have forskellige "poster" til forskellige aktiviteter, som for eksempel oprettelse af en konto.

Selv om alle typisk er velkomne til et edit-a-thon så vil invitationer og publicitet hjælpe med at få folk til at deltage. Overvej hvem der ville være mest interesseret i at deltage (er dit edit-a-thon for erfarne Wikipedianere? Folk med en bestemt uddannelse? Folk der ikke har redigeret før?) og overvej så hvor de folk typisk befinder sig. Du kan derefter rette din reklamering efter det.

 • Bed folk om at fortælle om begivenheden til deres venner og kollegaer.
 • Brug værktøjer som for eksempel sitenotice til at reklamere.
 • E-mail nyhedsbreve (Dette behøver ikke at være et officelt Wikimedia-nyhedsbrev). Nyhedsbreve på universiteter, professionelle samlingssteder, og lignende er gode steder at finde nye bidragsydere)
 • Bed om hjælp og deltagelse til begivenheden fra et relevant WikiProjekt, hvis sådan et findes
 • Snak om det på sociale medier, hvis du kan lide den slags.
 • Skriv et indlæg på Planet WikiMedia, hvis du ikke selv har en blog kan du spørge nogen der har en om de vil skrive et indlæg.

Hvis folk har mulighed for at deltage online skal du huske at skrive hvilken tidszone begivenheden foregår.

Under dit edit-a-thon[rediger kildetekst]

Mad til et edit-a-thon er brændstof til encyklopædien!
 • Fortæl folk hvor toiletterne er og hvad de skal gøre hvis der udbryder brand.
 • Husk at folk typisk kommer med et bestemt sæt ting de gerne vil arbejde med, spørg dem hvad de er interesserede i og ret dem mod det område i projektet der passer bedst til dem.
 • Hav en liste over ting der skal arbejdes på klar. Selv hvis det ikke er det der bliver arbejdet på under begivenheden kan det hjælpe med at generere ideer
 • Hvis ikke alle kender hinanden kan det være en god ide at starte med en navnerunde. Navneskilte skader heller ikke, især hvis der kun er få erfarne brugere til stede til at besvare spørgsmål.
 • Hvis der kommer mange til dit edit-a-thon eller hvis folk ikke alle kommer samtidig, så få nogen til at være den der byder folk velkommen og hjælper dem med at komme i gang.
 • Prøv på at have en passende mængde erfarne brugere i forhold til nye brugere. En erfaren bruger per 10 nye brugere er nok det absolutte minimum, og En-til-en samarbejde er altid det bedste.
 • Hvis der kommer mange til din begivenhed kan det være en god ide at have forskellige "poster" til forskellige ting (for eksempel "Oprettelse af en konto", "Din første redigering", "Hvordan man opretter en ny artikel" osv.), dette er især en god ide hvis dit edit-a-thon fokuserer på nye brugere.
 • Husk at fortælle folk hvor de kan få hjælp når de er kommet hjem. (F.eks. nybegynderforummet eller landsbybrønden)
 • Tag nogle billeder! Det behøver ikke at være mange, et gruppebillede i slutningen er bedre end ingenting.
 • Hvis du kan skaffe noget, så kan du uddele merchandise til deltagerne, hvis der er flere mennesker end der er t-shirts, så afhold en lodtrækning for at det er fair for alle.
 • Hvis dit edit-a-thon finder sted udelukkende online, så prøv at have et sted hvor man kan snakke sammen og chatte. En IRC-kanel, en gruppesamtale på Skype, eller et Google+-hangout er nogle af de bedste muligheder.
 • Hvis du har et nyt edit-a-thon planlagt, så husk at annoncere det til folk før de begynder at gå.

Hvad så bagefter?[rediger kildetekst]

2 kæmper i mængden af kvinder i arkiverne for amerikansk kunst.
 • Sig tak til alle der deltog, især dem der hjalp med at organisere begivenheden (et godt sted at gøre dette er på begivenhedens side)
 • Prøv at skaffe en liste over alle artikler der blev redigeret og oprettet under begivenheden, samt brugernavnene på brugerne der deltog.
 • Upload billeder fra begivenheden på Wikimedia Commons i kategorien "Wikimedia editathons" (eller en underkategori af denne)
 • Skriv en blog-post om hvordan det gik, hvem der deltog, og hvad der blev lavet.