Wikipedia:Landsbybrønden/Alle kvinder er feminister. Eller hvad ?

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Alle kvinder er feminister. Eller hvad ?[redigér wikikode]

Vi har tidligere diskuteret, om der er behov for at oprette en særlig kategori for kvinder og en særlig kategori for mænd. Diskussionen kan findes her og endte med, at der ikke var det store behov for det.

Det forekommer imidlertid, at der lige pt. gøres et stort stykke arbejde for at stoppe alle kvinder i kategorien "Feminister", eller dog "kvinderelaterede artikler", hvilket dybest set er det samme som den oprindelige diskussion, nemlig, at kvinder skulle i en særlig kategori blot fordi de er kvinder. På mig virker det lidt pudsigt, at kvinders "claim to fame" er at være kvinder, men sådan er der jo så meget.

Er der opbakning til de store anstrengelser til at gøre kvinder noget særligt alene grundet deres køn, herunder en kategorisering af kvinder, som feminister/"kvinderelaterede artikler" ?

Jeg skal naturligvis komme med den sædvanlige besværgelse, at jeg ikke har det store imod kvinder og at jeg i øvrigt synes det er fremragende, at der gøres en indsats for at oprette og udvide artikler om kvinder på Wikipedia. Pugilist (diskussion) 8. dec 2013, 18:35 (CET)

  • Symbol comment vote.svg Kommentar Grunden er vel, at kvinder er historisk underrepræsenteret i leksika, hvilket blandt andet projekter er med til at rette op på? TherasTaneel (diskussion) 8. dec 2013, 18:41 (CET)
Ah,... sorry - havde ikke set på den nyeste udvikling, det er måske lidt... much. TherasTaneel (diskussion) 8. dec 2013, 18:47 (CET)
  • Er det mine bestræbelser, du hentyder til, Pugilist? Jeg havde tænkt mig at melde mig ind i diskussionen. Her kommer så mit bidrag: Jeg er som den første i går (!) gået i gang med sætte gang i Wikiprojekt Feminisme. Der var allerede et hav af artikler med projektet tilknyttet, men alle uklassificerede. Jeg har klassificeret nogle af dem og oprettet en ønskeliste over artikler i forhold til projektet. Dvs. hvis du ser en masse ændringer af artikler om kvinder i forbindelse med feminisme-projektet, er det ikke, fordi artiklerne ikke var tilknyttet projektet før.

Naturligvis er alle disse kvinder ikke feminister, men feminisme-projektets defineres jo også som et projekt om kvinder og feminisme. Ikke i første omgang bare om feminisme. Desuden er artikler om kvinder stærkt underrepræsenteret på Wikipedia. Det har været oppe i medierne, at Wikipedia har for få kvindelige brugere og for få artikler om emner, som kvinder interesserer sig for. Wikipedia har en mandeslagside. Jeg vil meget gerne være med til at diskutere, hvad der hører hjemme under feminisme-projektet. Og i øvrigt om der er behov for kønskategorier (som jeg, kan jeg godt indrømme, synes, at der er).

F.eks. oprettede jeg kategorien Kvindelige filosoffer. Egentlig ville jeg helst være fri for sådan en kategori, men den er med til at tydeliggøre, at der på dansk Wikipedia i øjeblikket er 16 artikler om kvindelige filosoffer (og jeg har oprettet fire af dem), modsat Women Philosophers på engelsk wiki.

Men i første omgang ville jeg ønske, at det blev hilst velkommen, at der er en, der gider at arbejde med det her. Du kan stole på, at det ikke er en ondsindet feministisk invasion, jeg har gang i :) Rossil123 (diskussion) 8. dec 2013, 19:20 (CET)

@Rossil123:Dit sidste afsnit giver mig lige anledning til en indledende kommentar: Der er vist ingen, der har noget imod, at du eller andre kaster sig over et feminismeprojekt, ligesom der ikke er nogen, der har noget imod, at du opretter artikler om kvinder, og jeg tror heller ikke, at der er nogen, der ser dine artikler som "ondsindede". Det er ikke befordrende for en drøftelse på forhånd at skabe mislyde.
For at komme tilbage til emnet: Jeg er udmærket klar over, at den temmelig brede brede definition af feminisme/kvindeartikler har stået længe og sådan set ikke har noget med dig at gøre. Dit arbejde med at rydde op i projektet har blot gjort det aktuelt at overveje, om kategoriseringen er relevant. Mange af de biograferede har intet med feminisme at gøre, og de er alene endt i "feminisme-kassen", fordi de er kvinder. Og så er vi tilbage i den gamle diskussion om, hvorvidt vi skal have kategorier for mænd og kvinder. Den sidste diskussion endte med, at der ikke skulle indføres sådanne kategorier, hvorfor jeg reagerer på, at der nu tilsyneladende ad bagvejen indføres en sådan kategorisering. Pugilist (diskussion) 8. dec 2013, 20:04 (CET)
Ok, det var ikke meningen at skabe mislyde. Det var et forsøg på at være venligt ironisk. Nu holder jeg mig til sagen herfra. Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad du egentlig er imod. Er det kategorier, der begynder med "Kvindelig", eller er det, at feminisme-projektet linkes til kvinder, som ikke er feminister og heller ikke på anden vis har bidraget til ligestillingen, som f.eks. Pia Kjærsgaard?
Der eksisterer en overordnet kategori, der hedder Kvinder efter profession. Den linkes der til fra "Wikipedia mangler kvinder"-siden. Inden for den kategori, der var næsten tom førhen, har jeg oprettet nogle få underkategorier. Det gælder Kvindelige regeringschefer, Kvindelige forfattere, Kvindelige filosoffer og Kvindelige standupkomikere. Det kan man være uenig i, men her var jeg inspireret af engelsk wiki og følte mig opfordret, fordi den overordnede kategori allerede eksisterede. Hvis der er en generel stemning imod kategorier som disse, skulle man jo slette den overordnede kategori, Kvinder efter profession +lignende kategorier såsom Kvinder efter tidsperiode.
Ang. feminisme-projektet er jeg fuldstændig enig i, at der mangler en definition på, hvad der er relevant. Jeg ville foreslå en definition, der hed erklærede feminister og kvindesagsforkæmpere og kvinder, der har været de første inden for deres felt. Men den diskussion kan vi tage på projektets diskussionsside. Jeg ville foreslå en definition på diskussionssiden, inden jeg gav mig til at rydde op. Der kom du mig i forkøbet. Rossil123 (diskussion) 8. dec 2013, 20:26 (CET)
Lige et ekstra argument: Jeg kan ikke forstå, hvorfor det ikke er relevant at have en kategori, der hedder Kvinder i middelalderen eller Kvindelige forfattere i det 16. århundrede. Her er kvinder så underrepræsenterede, at der da må være noget at sige for, at man kan danne sig et overblik over dem, der rent faktisk spillede en rolle. Rossil123 (diskussion) 8. dec 2013, 21:01 (CET)
Vi tager lige en indledende kommentar igen: Det her er ikke et spørgsmål om at "være imod". Mit indlæg er et generelt spørgsmål, om hvorvidt der er opbakning til at lægge biografier om kvinder i en særlig kønsbaseret kategori, herunder placere kvinder i kategori feminister/"kvinderelaterede artikler".
Emnet har været diskuteret tidligere og dengang var der ikke den store opbakning.
I relation til det konkrete feminisme-projekt er jeg enig med dig i, at kategoriseringen vel primært er en diskussion, der bør tages blandt projektets deltagere. Jeg er iøvrigt enig i, at det ville forekomme mere troværdigt og relevant alene at medtage feminister og kvindesagsforkæmpere i en kategori for sådanne. Pugilist (diskussion) 8. dec 2013, 21:15 (CET)

Fra min synsvinkel er hovedproblemet, at Wikipedia:WikiProjekt Feminisme bliver udvandet ved, at alle kvinder i fortid og nutid gøres til en del af projektet. Projektet bør begrænse sig til kvinderetsforkæmpere og feminister - ikke til en kønskategorisering. Ellers er det, som Pugilist nævner, en kategorisering ad bagvejen. --Urbandweller (diskussion) 8. dec 2013, 23:58 (CET)

Symbol comment vote.svg Kommentar Den tyske Wikipedia har kategorierne Mann og Frau, hvor alle artikler om henholdsvis mænd og kvinder tilføjes. Det samme sker i den svenske Wikipedia. I kan jo godt påstå at dette ingen interesse har, men det tror jeg altså at det har. Derved kan man synliggøre, hvor stor en del af artiklerne er skrevet om mænd og om kvinder. På den tyske er der pt. 439.384 artikler om mænd og 76.748 artikler om kvinder. Den svenske Wikipedia har pt. 128.461 artikler om mænd og 31.462 artikler om kvinder ifølge disse kategorier. Det er vistnok også det eneste man kan bruge disse kategorier til, altså statistik, men det er da interessant for nogle som interesserer sig for ligestilling og om kvinder i historien. De kan være svære at få øje på, hvis man ikke bruger kategorier som er kønsspecifikke. Men som I siger, så har I diskuteret problematikken før og der var ikke nogen større interesse for at synliggøre artikler om kvinder. Jeg skriver både om mænd og kvinder, men jeg er da lidt ekstra opmærksom på, at det mest er artikler om mænd, som findes allerede og så gør jeg en indsats for også at skrive om kvinder, selvfølgelig ikki kun fordi de er kvinder, men kvinder som er lige så notable som mænd. Jeg begyndte f.eks. at oversætte nogle artikler om færøske forfattere til den norske Wikipedia, og så at der var ret mange artikler oprettet om færøske artikler, men næsten udelukkende om mænd, der var en om en kvindelig færøsk forfatter og ca. 70 om færøske mandlige forfattere. Jamen det er ikke fordi der ikke findes kvindelige færøske forfattere, dem der har skrevet om forfatterne har valgt kun at skrive om mænd. Det var nogenlunde det samme her på den danske, dog var der kun oprættet nogle få artikler om færøse forfattere og næsten kun om mænd, men det har jeg rettet op på ;) Men angående det oprindelige spørgsmål her, om alle kvinder er feminister - selvfølgelig er de ikke det, og alle kvinder skal ikke i en kategori som hedder noget med feminisme, her er jeg enig med Urbandweller, men jeg støtter, at der oprettes kategorier om kvinder i forskellige erhverv, fordi man derved synligør, hvor få artikler der faktisk er om kvinder, og så vil nogen formodentlig gøre noget ved det, og på den måde vil det også være nemmere for dem der søger efter artikler om kvinder at finde frem til dem. Man har ingen mulighed for at få en ide om, hvordan det står til her med forholdet mellem artikler om kvinder og mænd, når man ikke må oprette artikler der der kønsspecifikke. EileenSanda (diskussion) 25. jan 2014, 17:37 (CET)