Wikipedia:Landsbybrønden/Forkortelser i artikelnavne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Forkortelser i artikelnavne[rediger kildetekst]

Efter i længere tid at have ruget over, om NSDAP ikke snarere hører til på Nationalsocialistiske Tyske Arbejderparti spørger jeg her. Jeg begrunder det blandt andet med at vi jo har Det Forenede Kongerige og Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse. Ganske vist har vi også USA, men den er foreslået flyttet til Amerikas Forenede Stater, da vi bør foretrække fulde sætninger. Vi havde tidligere en lille diskussion om emnet på IRC, loggen (minus WeggeBot-kommentarer o.a.) er nedenfor:

<Lhademmor> Wikipedia, synes jeg, bør opslagsmæssigt gå efter det de fleste forstår. Det er også derfor vi har USA og (*suk*) NSDAP og ikke "United States Of America"
<|EPO|> men DNSB redirecter
<Lhademmor> I øvrigt: Hvis "Det Forenede Kongerige" bruges så bør "De Forenede Stater" vel også bruges? Ligestilling blandt artikler!
<Guybrush> på norsk wikipedia bestemte vi at vi plasserer "Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland" under "Storbritannia"
<Guybrush> fordi det er det folk flest bruker og vil slå opp på
<Guybrush> for geogrfien har vi Storbritannia (øy)
<Guybrush> vi har riktignok plassert USA under "Amerikas forente stater"
<Lhademmor> Og jeg holder stadig på at NSDAP bør flyttes til Nationalsocialistiske Tyske Arbejderparti
<Guybrush> selv om nesten ingen bruker den langformen lenger i Norge
<Guybrush> alle bruker USA
<Lhademmor> http://da.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Navngivning#Foretr.C3.A6k_fulde_s.C3.A6tninger_frem_for_forkortelser
<Guybrush> forkortelser er uheldig som betegnelse
<Guybrush> det er det vi har lenker til

Selvfølgelig behøver vi ikke følge i Norges fodspor og jeg er skam heller ikke ude på at lave en ny Holland-Nederland debat, men vi bør nok få diskuteret dette for ikke at ende i en redigeringskrig. (skrev Lhademmor)

"medmindre det du skriver om næsten altid omtales med sin forkortelse". Hvis der nu var andre fænomener, der også gik under forkortelsen "USA" eller "NSDAP", var det en anden sag, men sådan er det jo ikke. --Palnatoke 22. jun 2006 kl. 11:56 (CEST)
Nu er der jo en hel del ting, der forkortes som USA. Jeg mener kun adskillelsen bør være mellem udtalte forkortelser (akronymer) vs. ikke-udtalte. Altså, at det hedder NASA, NATO, laser og radar, men at det hedder Amerikas Forenede Stater, Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse, Tyske Demokratiske Republik og tilsvarende. --Morten Barklund [ disk / bidrag ] 22. jun 2006 kl. 14:19 (CEST)
Hvordan forklarer du så "Det Forenede Kongerige"? --Lhademmor 22. jun 2006 kl. 12:06 (CEST)
"Det Forenede Kongerige" kaldes normalt (men i princippet fejlagtigt) "England" eller "Storbritannien", men begge disse betegnelser bruges også om andre fænomener. --Palnatoke 22. jun 2006 kl. 12:30 (CEST)

Jeg mener personligt ikke at USA og NSDAP kan høre blandt undtagelserne. NASA er derimod undskyldt, da noget der begynder med "National" jo kan lede til forvirring omkring hvilket land det kommer fra. Ang. USA: Når man læser artiklen starter den med "Amerikas Forenede Stater er en føderal demokratisk republik..." osv. osv. Det kan undre lidt når siden navn og ordene i fed ikke er de samme. --Lhademmor 22. jun 2006 kl. 12:51 (CEST)

Jeg tilslutter mig barklunds forslag. I øvrigt mener jeg at politikken på området er temmelig tåget og bør præciseres. Men det er jo det vi gør nu :-) --Lhademmor 22. jun 2006 kl. 16:42 (CEST)

Af de mange ting, der på engelsk forkortes som USA (eller hvor "USA" indgår i navnet), er der kun to, der på dansk bliver kaldt sådan - et land og et album af King Crimson. Resten er irrelevante. --Palnatoke 22. jun 2006 kl. 18:04 (CEST)
Det ville klæde dig, hvis du skrev: "Resten er efter min mening irrelevante. "--Lcl 22. jun 2006 kl. 23:10 (CEST)
Prøv dog at se det i det større perspektiv, i stedet for at hænge dig i hvor mange ting der hedder USA. Du skrev "Hvis der nu var andre fænomener, der også gik under forkortelsen "USA"", barklund argumenterede for at det var der. Men igen må jeg sige at jeg synes at barklunds forslag lyder som et kompromis alle kan gå med til. --Lhademmor 23. jun 2006 kl. 08:11 (CEST)
Politikken på området er da glimrende og klar: "Brug de mest almindelige navne på personer og ting". --Palnatoke 23. jun 2006 kl. 14:06 (CEST)
og brug ikke forkortelser "med mindre det du skriver om næsten altid omtales med sin forkortelse"... Jeg har set "Amerikas Forenede Stater" (alternativt "De Forenede Stater") brugt masser af steder. --Lhademmor 23. jun 2006 kl. 15:01 (CEST)
Prøv dog at se det i det større perspektiv. Uanset at man masser af steder ser "Amerikas Forenede Stater", ændrer det ikke på at USA næsten altid omtales som ... USA. --Palnatoke 23. jun 2006 kl. 15:15 (CEST)

Jeg mener, at vi bør bruge de mest almindelige betegnelser i artikelnavne. Også hvis det betyder, at det er en forkortelse. Altså går jeg ind for USA, DDR osv. --Malou 23. jun 2006 kl. 15:26 (CEST)

Enig med Malou. Det bør være den mest udbredte brug, der bestemmer opslaget. --|EPO| 23. jun 2006 kl. 15:39 (CEST)