Wikipedia:Landsbybrønden/Kan vi botte os vej ud af flertydig navngivning?

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Kan vi botte os vej ud af flertydig navngivning?[redigér wikikode]

Vi har en lang række situationer hvor der er usikkerhed eller uenighed om hvad der er den korrekte navngivning af noget. Eksempler fra historieartiklernes verden er:

  1. Hedder det Kongeriget Danmark eller Kongedømmet Danmark? (der giver Kategori:Forhenværende kongeriger dog et billede af en vis konsensus, omend jeg ikke kan se den nedskrevet noget sted)
  2. Hedder det Fyrstedømmet Anhalt eller Fyrstendømmet Anhalt? (ifølge artiklen om fyrstedømmer så er begge stavninger ok)
  3. Hedder det Fyrstendømmet Catalonien eller Fyrstendømmet Katalonien? (omdirigering oprettet af mig i dag efter jeg havde spildt en masse tid på at forsøge at oprette Fyrstendømmet Katalonien, blot for at opdage at artiklen eksisterede under et andet navn
  4. Hedder det Kongeriget Castilien eller Kongeriget Kastilien? (pt. staves kongeriget med C, men den moderne spanske provins med K)
  5. Hedder det Kongeriget Burgund eller Kongeriget Bourgogne?
  6. Hedder det Hertugdømmet Braunschweig eller Hertugdømmet Brunsvig?

osv. osv. osv.

Dette indlæg er ikke for at kickstarte en(dnu) en diskussion om hvorvidt A eller B bør foretrækkes som artikelnavn (omend jeg ville ønske nogen tog den diskussion og nedfældede konklusionerne på WP:NAVN. Jeg prøvede selv for et par år siden, men det kom der ikke rigtig noget praktisk anvendeligt ud af). Dette indlæg er mere for at høre om vi har mulighed for at botte os vej ud af disse flerstavninger på overordnet wikiplan? Altså, hvis vi f.eks. har vedtaget at vi staver Catalonien med C, kan vi så få botændret alle omtaler af Katalonien og henvisninger til Katalonien til i stedet at pege på Catalonien? Osv. dernedaf? Jeg taler her naturligvis kun om situationer hvor der er flertydig dansk stavning af det samme emne. Et musikalbum eller en film eller lignende ville selvfølgelig ikke skulle have rettet sin titel.

Og ja, jeg ved godt hvad en omdirigering er, og jeg ved godt at de rækker til husbehov, men da jeg f.eks. oprettede Kongeriget Burgund skulle jeg huske at oprette omdirigeringer fra Kongedømmet Burgund, Kongeriget Bourgogne og Kongedømmet Bourgogne - og der kan givetvis findes en del endnu mere absurde eksempler - eksempelvis Fyrstendømmet Catalonien/Fyrstedømmet Catalonien/Fyrstendømmet Katalonien/Fyrstedømmet Katalonien. Det er et absolut fåtal af wikipedianere der har tid, lyst eller overskud til at huske at oprette så mange omdirigeringer, og så begynder vi lige så stille at få 'falske' røde links, og andre wikipedianere der opretter dem, og så til sidst opdager nogen at der findes to artikler om samme emne og påsætter en sammenskrivningsskabelon, og så kan de ligge i sammenfletningsforslagskategorien og mugne i flere år efter. Det er for at undgå den slags situationer at jeg forsøger at finde en mere permanent løsning på problemet. --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 26. apr 2020, 10:24 (CEST)

Spørgsmål om vi skal lave en masse omstilling automatisk? Jeg har tilføjet i rapport Wikipedia:Henvisninger som måske er skrevet forkert/A-Z at Fyrstedømmet/Fyrstendømmet og Kongeriget/Kongedømmet matcher hinanden - det giver en del observationer. Det er svære med navne. Der skal være en tabel over forskellige varianter af stavning af stednavne. Jeg har prøvet med et par af varianter her oppe uden det gav noget. Men hvis der bare er en omstilling til en anden navnevariant, så kan rapporten fange. Det kan være "tabellen" i praktisk. Fx Fyrstendømmet Catalonien og Fyrstendømmet Katalonien vil fange Fyrstedømmet Catalonien og Fyrstedømmet Katalonien, hvis de er røde henvisninger i artikler. Men det kan ikke bruges til at oprette omstillinger automatisk. --Steen Th (diskussion) 26. apr 2020, 11:15 (CEST)