Wikipedia:Landsbybrønden/Retten til at blive glemt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Retten til at blive glemt[rediger kildetekst]

Jeg forsøger her at genåbne en diskussion, der har været oppe i flere versioner, men som mangler konklusioner på et vigtigt område: Det drejer sig om dét, som Datatilsynet kalder "retten til at blive glemt". Hvordan forholder Wikipedias administratorer sig til, hvis en person ønsker sider omhandlende sig selv slettet. Det gælder både brugerdiskussioner og diskussioner på en side, der bærer personens navn (biografi). Wikisider, der har karakter af en biografi, kan man selvfølgelig ikke forlange slettet, hvis der er ordentlig kildeangivelse på det, der skrives. Men diskussionerne bør kunne slettes (eller tømmes for indhold) på personens anmodning.

Jeg mener ikke, at værdien af diskussionshistorikken vejer tungere end den enkelte persons ret til at bestemme, hvordan personen "huskes" på internettet. Særligt irrelevant må det være at gemme historik, der ikke hører til en aktuel diskussion om eksempelvis hvorvidt en artikel om personen bør oprettes eller ej.

Jeg mener, at personen skal kunne rette henvendelse til en administrator eller benytte skabelonen Hurtigslet for at få al unødvendig historik og relaterede diskussionssider slettet eller ryddet. Vi bør nå frem til en konklusion på dette spørgsmål: Hvor meget ret har en person til at blive glemt på Wikipedia? Eller omvendt: Hvor meget ret har Wikipedia til at beholde umiddelbart værdiløs historik på en person, der ønsker det fjernet?

--Morten Hede (diskussion) 15. apr 2020, 11:45 (CEST)

Det her ikke en anliggende for administratorerne. Det er WMF som håndtere den slags politiker. De har nogle ret klare holdning til Retten til at blive glemt. Og jeg ikke specielt glad at skjule indhold på diskussionssider. Som for øvrige ikke indekseres af søgemaskiner. --Steen Th (diskussion) 15. apr 2020, 12:17 (CEST)
Bemærk i øvrigt Wikipedia:Politik for diskussionssider hvor der er nogle generelle bestemmelser om redigering og sletning af egne og andres indlæg i diskussioner. Som udgangspunkt må man ikke redigere og fjerne egne indlæg, når andre har svaret, ligesom man skal holde fingrene fra deres indlæg. En undtagelse er dog personlige oplysninger, der om nødvendigt kan skjules af administratorerne. --Dannebrog Spy (diskussion) 15. apr 2020, 12:52 (CEST)
Svaret på, hvordan administratorerne forholder sig er: Det gør de ikke.
Ønsker man sletninger begrundet i persondatalovgivning skal man henvende sig til udgiveren af Wikipedia, Wikimedia Foundations juridiske afdeling:
Wikimedia Foundation
c/o CT Corporation System
818 West Seventh Street
Los Angeles, California 90017
legal@wikimedia.org
Mvh. Asger (diskussion • bidrag • e-mail) 15. apr 2020, 13:00 (CEST)
Supplerende til jeg skrev tidligere. På meta er WMF's privatlivspolitik: meta:Privacy policy Og der henvisninger til mere stof. --Steen Th (diskussion) 15. apr 2020, 22:39 (CEST)