Wikipedia:Tv2wikigate

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Tv2wikigate er en episode i foråret 2009 involverende den danske Wikipedia og TV 2's morgenprogram Go' Morgen Danmark med værterne Cecilie Frøkjær og Anders Breinholt. Episoden fik sit navn på mikroblogging-tjenesten Twitter, hvor en bruger gav den tagget #tv2wikigate. Diskussion omkring sagen spredte sig således til Twitter og medførte blogindlæg af prominente bloggere, såsom Dorte Toft.

Cecilie Frøkjærs fødselsår var dagen inden programmet, d. 12. maj, blevet ændret, for at vise, at man ikke skal bruge Wikipedia som eneste kilde, da enhver kan ændre oplysningerne, og derved indføre fejl i opslagsværket. Det viste sig senere at "fejlen" efter 4 minutter var rettet.

Under udsendelsen brugte man en offline-udgave/kopi af artiklerne således, at programmets redaktion kunne indføje "fejlene" uden at de ville blive fjernet – fejl som efterfølgende blev beskrevet som om de optrådte på Wikipedia, hvilket ikke var tilfældet. Der blev i indslaget nævnt flere fejl i Cecilie Frøkjærs beskrivelse, end der faktisk havde stået i artiklen, og for at tilføje humor og satire til indslaget, blev der desuden fulgt op med oplæsning af ændringer angiveligt foretaget på artiklen om Anders Breinholt.

De fremførte oplysninger kan derfor ikke genses i versionshistorikkerne for de respektive artikler, grundet den offline-kopi TV2-redaktionen foretog ændringerne på.

Den 18. maj valgte Go' Morgen Danmark at bringe følgende berigtigelse:

Vi starter morgenen med en berigtigelse.

I onsdags sagde vi her i programmet, at det brugerstyrede internet leksikon Wikipedia ingen opsyn har med forkerte oplysninger. Det var ikke korrekt. I Danmark holder en gruppe almindelige brugere øje med ændringer.

Jeg skal desuden beklage, at det fremstod som om flere opdigtede oplysninger om min medvært Anders Breinholt og mig selv rent faktisk var lagt ud på wikipedia. Det var ikke tilfældet.

Vi beklager unøjagtighederne.

 
— Bragt i TV2's udsendelse "Go' Morgen Danmark" den 18. maj 2009, fremsagt af Cecille Frøkjær

Omtale i andre medier[rediger kildetekst]