Dorte Toft

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dorte Toft
Dortetoft 2015-03-08.JPG
Dorte Toft i marts 2015.
Personlig information
Født 11. december 1944 (75 år)
Nationalitet Danmark Dansk
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Journalist, blogger
Nomineringer og priser
Udmærkelser IT-prisen (2009) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Dorte Toft (født 11. december 1944) er en dansk journalist og freelancer. Hun bloggede i ca. 10 år på Bizzen – IT & Business. Emnerne for Dorte Tofts journalistiske arbejde har i de senere år været IT sikkerhed, social software, ERP, IT og ledelse, brugervenlighed og store fejlslagne it-investeringer. Hun beskriver ofte sig selv som djævlens advokat.

I december 2008 var Dorte Toft med sine vedholdende skriverier[1] på bloggen stærkt medvirkende til at bringe IT Factory og den administrerende direktør Stein Bagger til konkurs. Dorte Toft startede sine undersøgelser af forholdene i IT Factory flere år tidligere blandt andet ved igen og igen at spørge mennesker, hun interviewede i andre sammenhænge, om deres forståelse af forholdene i virksomheden. Hun skrev første gang om sagen på sin weblog 5. december 2007[2] – det vil sige næsten 1 år før IT Factory blev erklæret konkurs.

Dorte Toft fik undervejs i sagen hjælp af læserne af hendes blog Bizzen - IT & Business, som tippede hende og hjalp hende med at tegne et mere helt billede af sagen. Bizzen - IT & Business lukkede med udgangen af juli 2016 [3].

Dorte Toft modtog eJour-prisen 2009 for sit arbejde med Bagger-sagen[4]. I 2009 modtog hun også FUJ-prisen (Juryens særpris) [5] og blev nomineret til Cavlingprisen i 2009.[6] I 2010 tildeltes hun Publicistprisen.[7]

De senere år har emnerne for Dorte Tofts journalistiske arbejde været især udfordringerne ved kunstig intelligens og robotter, der skal færdes blandt mennesker, såsom selvkørende biler. Hun skriver også om udviklingen inden for overvågning, deep fakes og Falske nyheder[8]. Desuden beskæftiger Toft sig med mønstre for svindel[9], og hun holder indlæg om forsøg på at få journalister og medier til at tie. Ligeledes beskæftiger hun sig med kønsbaserede fordomme og det kønnede uddannelsesvalg, en overgang som fast bidragsyder til spalten matriarkatet i Politiken.

Dorte Toft var oprindelig programmør, men tog i 1974-77 journalistuddannelsen.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Fra Dorte Tofts blog (også kommentarer), Berlingske og Computerworld
  2. ^ Rigmanden Finn Nørbygaards papirpenge, Bizzen - IT & Business 5. december 2007
  3. ^ Farvel og tak fra mig bizzen.blogs.business.dk 29. juli 2016
  4. ^ Årets eJour pris vinder, eJour
  5. ^ FUJ-pris 2009
  6. ^ Mathias Bencke Fremmen (17. december 2009). "Dorte Toft nomineret til Cavling". Journalisten.dk. 
  7. ^ Publicistprisen 2010
  8. ^ Fra mediet POV om Deep Fakes https://pov.international/deep-fakes-tro-hverken-ojne-oren-eller-instinkt/
  9. ^ Artikel i Berlingske om svindelmønstre https://www.berlingske.dk/virksomheder/opskrift-fra-varm-luft-til-milliarder-af-kroner

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]