Spring til indhold

Zhongshan

Koordinater: 22°31′N 113°21′Ø / 22.517°N 113.350°Ø / 22.517; 113.350
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Zhongshans beliggenhed i Guangdong

Zhongshan (中山; pinyin: Zhōngshān) er en by på præfekturniveau i provinsen Guangdong i Folkerepublikken Kina. Den er omgivet af Zhuhai mod syd, Jingmen i vest, Foshan i nord og Guangzhou i nordøst. Mod øst ligger Perleflodens hovedudløb til det Sydkinesiske Hav. Zhongshan er med et areal på 1.800 km² (1,1% af Guangdongs areal) det næstmindste af 21 bypræfekturer i Guangdong. Det har 1,38 millioner indbyggere (1,66% af Guangdongs befolkning), og en befolkningstæthed på 767 indb/km². Zhongshan er hjemstavn for 700.000 kinesere i Hongkong og Macao.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Sun Yatsen-museet i Zhongshan
Skulpturer på Zhongshans Museum for Kommerciel Kultur

Zhongshan hed tidligere Xiangshan (香山; Xiāngshān, = velduftende bjerg). Xiangshan blev oprettet som et amt under Song-dynastiet, og omfattede da et væsentlig større område end nu. Det strakte sig helt med til øerne omkring nutidens Macao. Navnet blev ændret for at hædre doktor Sun Zhongshan, bedre kendt som Sun Yat-sen, som blev født i 1866 i landsbyen Cuiheng her. Fødestedet er fremdeles en turistattraktion, med et Sun Yat-sen-museum i mindeparken Sunwen.

Økonomisk vækst[redigér | rediger kildetekst]

Zhongshan tilhører et område med stærk økonomisk vækst.

Fremdeles står primærerhvervene stærkt, med landbrugsproduktion af ris, litchi, bananer og sukkerrør. Der er også en del blomsterdyrkning; byen Xiaolan er velkendt for sine krysantemumblomster.

Zhongshan er sammen med Dongguan, Nanhai og Shunde blevet kaldt Guangdongs fire små tigre. En række industrier gør det godt i bypræfekturet. Dachong er kendt for sin mahogni-møbelindustri, Dongfeng for elektriske husholdningsartikler, Guzhen for lamper og belysningstilbehør, Huangpu for fødevareindustri, Shaxi for casual wear beklædningsindustri, Xiaolan for låse, anden jernvareindustri og elektronisk akustisk udstyr.

Trafik[redigér | rediger kildetekst]

Kinas rigsvej 105 går gennem byen. Denne vigtige trafikåre begynder i Beijing, går sydover og ender ved kysten i Zhuhai i provinsen Guangdong. Den går gennem større byer som Tianjin, Dezhou, Jining, Shangqiu, Jiujiang, Nanchang og Guangzhou.

Myndigheder[redigér | rediger kildetekst]

Den lokale leder i Kinas kommunistiske parti er Xue Xiaofeng. Borgmester er Chen Liangxian, pr. 2021.


22°31′N 113°21′Ø / 22.517°N 113.350°Ø / 22.517; 113.350