Zodiac Killer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Zodiac (flertydig).
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
ikke kendt
Zodiac blog 2100x147.jpg
En tegning af Zodiac Killer er baseret på vidneudsagn
Fødenavn ikke kendt
Alias Zodiac Killer, The Zodiac
Født den ikke kendt
Fødested ikke kendt
Død den ikke kendt
Straf
Dødsårsag ikke kendt
Drab
Antal ofre 5 + 2 som overlevede - muligvis flere ofre
Periode 1968 (muligvis så tidligt som 1963) til 1969 (muligvis frem til 1970)
Arresteret Nej
Zodiacs symbol

Zodiac killer er/var en seriemorder, som hærgede i det nordlige Californien sidst i 1960'erne. Hans identitet er stadig ukendt. The Zodiac prægede sit navn ind i en serie af hånende breve, som han sendte til forskellige aviser. Hans breve indeholdt fire kryptogrammer eller cifferskrift, 3 af disse mangler stadig at blive løst.[1]

Zodiac myrdede 7 kendte ofre, i Benicia, Vallejo, Lake Berryessa og San Francisco imellem december 1968 og oktober 1969. 4 mænd og 3 kvinder i alderen mellem 16 og 29 var hans ofre. Andre ofre er også mistænkt som Zodiac ofre, der er dog ikke fundet endelige beviser, som knytter Zodiac til disse mord.

I april 2004, markerede San Francisco politi Zodiac sagen som inaktiv, men genåbnede sagen en gang før marts 2007. Sagen er forblevet åben i flere andre stater.

Ofre[redigér | redigér wikikode]

Bekræftede ofre[redigér | redigér wikikode]

Selv om The Zodiac killer påstod i sine breve til aviserne, at han havde myrdet så mange som 37 mennesker, er efterforskerne enige om, at kun 7 af ofrene er bekræftet som Zodiac ofre og to af dem overlevede deres møde med Zodiac

 • David Arthur Faraday, 17 år og Betty Lou Jensen, 16 år, blev skudt og dræbt, den 20 december 1968, på Lake Herman Road, i Benicia.
 • Michael Renault Mageau, 19 år og Darlene Elizabeth Ferrin, 22 år, blev skudt 4. juli 1969, på Blue Rock Springs golfbanes parkeringsplads, i udkanten af Vallejo. Darlene var død ved ankomsten til Kaiser Foundation Hospital, Michael overlevede.
 • Bryan Calvin Hartnell 20 år og Cecelia Ann Shepard, 22 år, blev dolket den 27. september 1969, på hvad lokale i dag kalder ” Zodiac Island” , Lake Berryessa i Napa County. Hartnell overlevede 6 knivstik i ryggen, men Shepard døde af sine kvæstelser 2 dage senere.
 • Paul Lee Stine, 29 år, skudt og dræbt den 11. oktober, 1969 i Presidio Heights i San Francisco.

Mulige ofre[redigér | redigér wikikode]

Mange andre er blevet identificeret som mulige Zodiac ofre, selv om beviserne er utilstrækkelige. Af følgende populære mulige ofre, er ingen endnu blevet bekræftet som værende Zodiac ofre.

 • Robert Domingos, 18 år, og Linda Edwards, 17 år, skudt og dræbt, den 4 juni 1963, på en strand nær ved Lompoc. Edwards og Domingos, er føjet til listen af mulige Zodiac ofre, fordi er der mange lighedspunkter med Zodiacs overfald ved Lake Berryessa 6 år senere.
 • Cheri Jo Bates, 18 år, dolket til død, og næsten halshugget, den 30 oktober, 1966, ved Riverside Community kollegium i Riverside. Bates mulige forbindelse til Zodiac, blev først opdaget da reporter Paul Avery, ved San Francisco Chronicle, fik nogle tips, 4 år efter Bates mord, der henviste til lighederne imellem Zodiac andre ofre og mordet på Bates.
 • Kathleen Johns, 22 år blev overfaldet den 22. marts, 1970, på Highway( hovedvej) 132 ved I – 580, vest for Modesto. Johns flygtede fra bilen og fra en mand, som kørte hende og hendes spæde datter, rundt på de små veje imellem Stockton og Patterson i omkring 3 timer. Efter hun var flygtet og var kommet til politistationen i Patterson, så hun en efterlysnings plakat med Zodiac og identificerede ham som hendes kidnapper.
 • Donna Lass, 25 år, sidst set den 26 september, 1970, i det sydlige Lake Tahoe. Et postkort med en reklame for Forest Pines ejerlejligheder, tæt på Lake Tahoe, blev modtaget af the Chronicle 22 marts, 1971, og menes af nogle at være et bevis på at Zodiac står bag ved Lass forsvinden, og hun derved er et mulig offer. Postkortet er aldrig endeligt blevet forbundet til The Zodiac.

Tidslinje[redigér | redigér wikikode]

Lake Herman Road[redigér | redigér wikikode]

Det første mord som virkelig tilhører The Zodiac Killer er skuddrabet på gymnasieeleverne David Arthur Faraday, og Betty Lou Jensen, den 20 december, 1968, lige inden for Benicias bygrænse.

Parret var på deres første date og havde planer om at se julekoncerten på Hogan High, kort fra Jensens hjem. I stedet besøgte de en ven og stoppede på en lokal restaurant, og kørte derefter til Lake Herman Road. Omkring ca. klokken 22.15 parkerede Faraday, hans mors bil, på en grusplads, som var kendt som Lover's lane (Kærlighedsstien. Kort tid efter klokken 23, ankom der en anden bil, som parkerede ved siden af dem. Chaufføren af denne bil beordrede højst sandsynligt det unge par ud af deres bil, under trussel med en pistol. Jensen døde først og da Faraday var halvvejs ude, skød manden ham i hovedet. Jensen faldt til jorden, 8,79 meter fra bilen skudt 5 gange i ryggen, og derefter kørte manden fra stedet.[2]

Deres lig blev fundet få minutter senere af Stella Borges, som boede tæt på og som alarmerede Daniel Pitta og William T. Warner ved politiet, kriminalbetjent Les Lundblad fra Solano County Sherifs afdeling eftersøgte sagen, men der blev ikke fundet nogen solide spor.

Blue Rock Springs[redigér | redigér wikikode]

På et tidspunkt omkring midnat den 4. juli5. juli 1969, kørte Darlene Ferrin og Michael Mageau til the Blue Rock Springs Golfbane I Vallejo, 30 km fra Lake Herman Road morderstedet, og parkerede. Mens de sad i Ferrin's bil, kørte en anden bil ind på pladsen og parkerede ved siden af dem. Den kørte væk næsten med det samme, men kom tilbage ca. 10 minutter senere og parkerede bag dem. Chaufføren stod ud af bilen og gik over til passagersiden med en lommelygte i hånden og en 9 mm håndpistol. Han blændede dem med lystet fra lommelygten først, så skød han dem begge flere gange, og begyndte at gå tilbage til sin bil, da Mageau stønnede i smerte, vendte chaufføren tilbage og skød dem begge igen, og så kørte han af sted.[3]

Klokken 12:40, ringede en mand til Vallejo Politi for at rapportere og sagde han stod bag morderne, og han fortalte også at han stod bag mordet på Jensen og Faraday 6 og en halv måned tidligere. Politiet sporede telefonopkaldet til en tankstation på hjørnet Springs Road og Tuolumne, ikke langt fra Ferrins hjem, og ganske kort fra Vallejo Sherifs afdeling[4][5] Ferrin blev erklæret død på hospitalet. Mageau overlevede overfaldet på trods af skudsår i ansigtet, nakken og brystet. Kriminalbetjent John Lynch og Ed Rust fra Vallejo politi efterforskede forbrydelsen.[6] Kriminalbetjent Jack Mulanax overtog sagen i 1970’erne.

The Zodiac breve begyndte[redigér | redigér wikikode]

Løsningen på Zodiacs 408 symboler (cifferskrift), de sidste 18 bogstaver er aldrig blevet løst.

Den 1 August, 1969, 3 breve blev modtaget af Vallejo Times-Herald, San Francisco Chronicle, og San Francisco Examiner alle brevene var præget fra Zodiac. De næsten identiske breve tog æren for mordene ved Lake Herman Road og Blue Rock Springs. Hvert brev indeholdt også en trejdedel af 408-symbols kryptogram, som morderen påstod indeholdte hans identitet.

Zodiac forlangte, at de blev trykt på forsiden af hver avis, ellers ville han køre rundt hele weekenden og slå folk ihjel, som var alene i natten, og sådan ville han forsætte indtil, han endte op med et dusin mennesker hen over weekenden. Chronicle trykte deres del af kryptogrammet på side 4, i næste dags udgave af avisen, i en artikel, trykt ved siden af koden, citerede man Vallejo Politimester Jack E. Stiltz for at sige ” Vi er ikke sikker på, at dette brev er skrevet af morderen, og vi opfordrer forfatteren til at sende endnu et brev med flere facts for at bevise hans identitet"

Den 7 august, 1969, modtog San Francisco Examiner endnu et brev, med denne hilsen. ” Kære Redaktør, dette er Zodiac der taler” det var første gang at morderen have refereret til sig selv med dette navn. Brevet var et svar til politimester Stiltz, som havde bedt om flere facts som bevis for at han stod bag morderne på Faraday, Jensen og Ferrin. I brevet beskrev Zodiac detaljer omkring morderne som ikke var blevet offentliggjort, samt en meddelelse til politiet at når de have løst koden, så ville de have ham.[7]

Den 8 august, 1969, knækkede Donald og Bettye Harden fra Salinas, California, 408-symbol kryptogrammet, hvilket ikke indeholdt Zodiac's navn.

Lake Berryessa[redigér | redigér wikikode]

Den 27 september 1969, var Bryan Hartnell og Cecelia Shepard på skovtur ved Lake Berryessa, en lille ø, forbundet med Twin Oak Ridge via en lille sandtange. En mand kom over til dem, iført en sort bøddelhætte med klips-på-solbriller hen over hullerne til øjnene, og e halskæde hængende over sit bryst, der havde en 3 x 3 cm, kors – cirkelsymbol på sig. Han kom over til dem med hvad Hartnell går ud fra er en .45. Den hætteklæde mand påstod, at han var en flygtet fange fra Deer Lodge, Montana, hvor han havde slået en vagt ihjel og stjålet en bil. Han forklarede at han havde brug for deres penge og bil, så han kunne komme til Mexico. Han havde medbragt et stykke tørresnor af plastik og bad Shepard om at binde Hartnell og derefter sig selv. The Zodiac tjekkede og strammede selv Hartnells bånd, da han fandt ud af hun havde bundet ham løst, så manden trak en kniv og dolkede dem begge. Han gik så de 500 meter til bage til Knoxville Road, og tegne et kors i en cirkel på Hartnells bildør, med en sort sprittus og skrev under dette Vallejo/12-20-68/7-4-69/Sept 27-69-6:30/by knife.[8]

Klokken 19:40., ringede en mand til Sherifkontoret I Napa County fra en telefonboks for at reportere sin forbrydelse. Telefonrøret blev fundet hængende få minutter senere ved Napa bilvask på Main Street i Napa af radio reporter Pat Stanley, ganske kort fra sherif's kontor og kun 27 mil fra mordscenen. Kriminalbetjente kunne løfte en endnu vådt håndfladeaftryk for telefonen, men det er endnu ikke lykkes dem matche det med en mistænkt.[9]

En mand og hans søn som fiskede i en nærliggende bugt, fandt ofrene efter at have hørt deres skrig efter hjælp, og tilkalde hjælp fra parkbetjentene. Betjentene Dave Collins og Ray Land fra Napa County, var de første på mordscenen.[10] Cecelia Shepard var ved bevidstheden, og kunne give en detaljeret beskrivelse af overfaldsmanden. Hartnell og Shepard blev bragt til Queen of the Valley Hospital i Napa med ambulance. Shepard gik i koma under transporten til hospitalet og kom aldrig til bevidstheden igen. Hun døde to dage senere, men Hartnell overlevede, og kunne fortælle om sin oplevelse til pressen.[11][12]

Napa County kriminalbetjent Ken Narlow, som arbejdede på sagen, forsatte med at prøve at løse sagen indtil han gik på pension i 1987.[13]

Presidio Heights[redigér | redigér wikikode]

Den 11 oktober 1969, steg en mand ind i Paul Stines taxa, ved vejkrydset Mason og Geary Streets i San Francisco. Han bad om at blive kørt til Washington og Maple Streets i nabolaget til Presidio Heights. Af grunde som ikke er kendt, kørte Stine en gade længere til Cherry Street, og manden skød ham en gang i hovedet med en 9mm, hvorefter han tog hans tegnebog, bilnøgler og rev hans skjorteflig af. Han blev set af 3 teenager fra den anden side af gaden klokken 21.55, som ringede til politiet mens forbrydelsen fandt sted. De så manden tørre taxaen af og derefter gå mod Presidio, en gade mod nord. Politiet ankom få minutter senere og teenagerne forklarede at forbryderen stadig var lige i nærheden.

To gader fra gerningsstedet, reagerede betjent Don Fouke, også på opkaldet, og han observer en hvid mand som gik på fortovet, hvor efter manden gik op at en trappe som førte til forhaven af et af husene på nor siden af gaden. Dette møde varede ca. 4 til 10 sekunder. Hans partner Eric Zelms, så ikke manden. Opkaldet havde alarmeret dem om at holde øje med en sort og ikke en hvid mistænkt, så de havde ingen grundt til at stoppe manden, og kørte forbi ham uden at stoppe (fejlen i beskrivelsen, er stadigvæk ubesvaret den dag i dag). Da Fouke ankom til gerningsstedet, på Cherry Street, blev han informeret omkring at man ret faktisk ledte efter en hvid mistænkt. Fouke indså at de ret faktisk havde kørt forbi morderen. Fouke konkluderede at The Zodiac havde genoptaget sin originale rute og var forsat til Presidio, så de ledte efter ham, men morderen var forsvundet. De tre vidner, arbejde sammen med en polititegner, for at fremstille en tegning af Stines morder, og nogle få dage senere igen for at lave endnu en tegning. Morderen blev anslået til at være imellem 35 -45 år gammel. Betjentene Bill Armstrong og Dave Toschi fik sagen og San Francisco politi efterforskede omkring 2.500 mistænkte over en periode. .[14]

Flere breve og koder[redigér | redigér wikikode]

Den 14 oktober 1969 modtager avisen, Chronicle endnu et brev fra the Zodiac, denne gang indeholder brevet, skjortefligen fra Stines skjorte for at bevise han er morderen, brevet indeholder også et afsnit om at skyde skolebørn. Det var først da politiet fandt ud af hvem de havde ledet efter nogle få aftener før i Presidio Heights. Klokken 2 den 22 oktober 1969 ringede en person til Oakland politi og sagde han var the Zodiac og forlangte en af to kendte advokater F. Lee Bailey eller Melvin Belli, skulle medvirke i Jim Dunbar talk show om morgen på TV. Bailey kunne ikke, men Belli medvirkede i showet, og Dunbar bad seerne om at holde linjerne åbne, og en som påstod han var the Zodiac ringede flere gange og sagde hans navn var Sam. Belli indvilgede i at møde ham i Daly City, men den mistænkte mødte aldrig op. Politibetjente som havde hørt the Zodiac, lyttede til Sams stemme og var enige om at dette ikke var Zodiac stemme. Telefonopringningerne som den mistænkte havde lavet, blev sporet tilbage til en sindssygehospital, hvor Sam var patient.

Den 8 november 1969 sendte the Zodiac endnu et kort, med et kryptogram bestående at 340 skrifttegn. Den 9 november, 1969 sendte han et syv sider langt brev, hvor i han påstod at to politibetjente stoppede og talte med ham, 3 minutter efter han havde skudt Stine. Uddrag fra brevet blev trykt i avisen, Chronicle den 12 november, blandt andet Zodiac påstand.[15][16];

Den samme dag, skrev Don Fouke et notat som forklarede hvad der var sket den aften. Den 340 skrifttegns kode er aldrig blevet løst.[17] Mange mulige løsninger er blevet foreslået, men de er ikke blevet accepteret. Den 20 december 1969, præcist et år efter mordene på David Faraday og Betty Lou Jensen, sendte the Zodiac et brev til Belli og dette brev indeholdt endnu et stykke af Stines skjorte. The Zodiac påstod at han ville have Belli til at hjælpe ham.

Modesto[redigér | redigér wikikode]

Om natten den 22 marts 1970, kørte Kathleen Johns fra San Bernardino til Petaluma for at besøge sin mor. Hun var 7 måneder gravid og med sig havde hun sin 10 måneder gamle datter. Mens hun kørte vest af hovedvej 132 nær ved Modesto, dyttede og blinkede bilen bag hende med lysene. Hun kørte ind til siden og stoppede. Manden i den anden bil parkerede bag hende og sagde, at hendes højre baghjul var løst og tilbød at stramme boltene for hende. Da manden var færdig med at stramme dem, kørte han videre. Da Johns begyndte at køre, faldt hjulet af hendes bil. Manden stoppede og bakkede hen til hende og tilbød at køre hende til den nærmeste tankstation for at få hjælp der. Hun og hendes datter satte sig ind i hans bil. De kørte forbi flere tankstationer, men manden stoppede ikke. I 3 timer kørte han med den af små bagveje rundt om byen Tracy og når hun spurgte, hvorfor han ikke stoppede, skiftede han emne.[18]

Da chaufføren stoppede ved et vejkryds, hoppede Johns ud af bilen sammen med sin datter og gemte sig på en mark. Han kom ud af bilen for at lede efter hende, men en lastbilschauffør så sceneriet og hendes kidnapper kørte væk. Johns kom op at køre til politistationen i Patterson, hvor hun afgav forklaring til den betjent som var på vagt. Hun så polititegningen af Stines morder og det gik op for hende, at det var hende og hendes barns kidnapper. I frygt for at the Zodiac ville komme tilbage og dræbe dem alle, fik betjenten Johns til at vente i mørke på en nærliggende restaurant. Da de fandt hendes bil, var den blevet skrællet og brændt.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 1. "Zodiac Letters". Zodiackiller.com.. 2015. Hentet 2015-07-12. 
 2. Graysmith, Robert (1976). Zodiac. Berkley. pp. 4 - 7. ISBN 0-425-09808-7. 
 3. Graysmith, pp. 26 – 28.
 4. Graysmith, pp. 32 – 33.
 5. Vallejo. AOL. Hentet 2007-04-27.  Arkiveret 2001-06-16.
 6. Graysmith, p. 29.
 7. Graysmith, pp. 55 – 57.
 8. Graysmith, pp. 62 – 77
 9. Stanley, Pat (2007-02-18). Zodiac on the line .... Napa Valley Register. Hentet 2007-02-18. 
 10. Dorgan, Marsha (2007-02-18). Online exclusive: In the wake, of the Zodiac. Napa Valley Register. Hentet 2007-05-10. 
 11. Carson, L. Pierce (2007-02-18). Zodiac victim: 'I refused to die'. Napa Valley Register. Hentet 2007-02-18. 
 12. Girl Dies of Stabbing at Berryessa. San Francisco Chronicle. Hentet 2007-11-24. 
 13. Dorgan, Marsha (2007-02-18). Tracking the mark of the Zodiac for decades. Napa Valley Register. Hentet 2007-02-18. 
 14. Drake, Rossiter. Author believes he knows Zodiac Killer's identity; San Francisco Examiner; 2007-03-01; hentet2007-03-07.
 15. "I've Killed Seven" The Zodiac Claims. San Francisco Chronicle, 12 November 1969.
 16. New Letters From Zodiac -- Boast of More Killings. San Francisco Chronicle, 12 November 1969.
 17. McCarthy, Chris. Alphabet of the 340 Character Zodiac Cypher. 
 18. Police report