Ed Sheeran

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencycklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Ambox scales.svg Denne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Edward Christopher Sheeran
Ed Sheeran at Academy 1.jpg
Information
Født 17. februar 1991
Oprindelse Storbritannien
Genre(r) Pop, Singer/Songwriter, og Hiphop
Beskæftigelse Sanger
Hjemmeside edsheeran.com

Edward Christopher "Ed" Sheeran er en britisk sanger/sangskriver.

Han udgav i 2011 musikalbummet +, efter han samme år havde skrevet kontrakt med Asylum/Atlantic Records. Ed Sheeran brød i juni 2011 igennem med singlen "The A Team" Han har senere i 2013, skrevet og udgivet "Give Me Love". I 2012 vandt han to BRIT Awards for Best British Male og Best Breakthrough. Han synger også den officielle sang i filmen Hobbitten: Dragen Smaugs Ødemark, I see fire.

Baggrund og tidlig musik[redigér | redigér wikikode]

Ed Sheeran er født i Halifax, England men flyttede med forældrene til Suffolk. Sheeran har fra en tidlig alder lyttet til og været inspireret af folk som Van Morrison og Damien Rice. Ed har indspillet selv siden 2005 og udgav i 2005 hans første EP "The Orange Room". Han udgav albummet "Ed Sheeran" i 2006 og og "Want some" i 2007. Ed fulgte med bandet Nizlopi rundt til deres koncerter fordi han var stor fan, bl.a. fordi han var inspireret af deres uafhængige måde at klare sig på i forhold til musikbranchen [1]. Bandet tilbød ham en tjans som tekniker. Han opvarmede for dem i 2008. Ed flyttede samme år til London for at forfølge musikkarrieren og "started couchsurfing" som han selv kalder det. Han spillede små jobs, hvor han kunne komme til det i klubber e.l. Nogen gange spillede han for et publikum på måske 4 personer. Han gik til audition på serien Britannia High. Her mødte han Pixie Lott, der også var til audition. De to optrådte senere sammen under Ed´s koncert. Inspireret af James Morrison, som havde spillet 200 jobs på et år endte Ed med at spille 312 jobs i 2009.

2010[redigér | redigér wikikode]

I feb. 2010 faldt den britiske rapper Example over en video som Ed havde lagt op på sb.tv. Example gav Ed tjansen som opvarming på hans turne. De to har været venner siden og optræder gerne sammen under Eds koncerter med en akustisk version af Exampels "Changed the way you kiss me". Ed udgav den anmelderoste EP "Loose Change" der bl.a. indeholder "The A Team" der også er også er at finde på udgivelsen "+" fra 2011. I april tog han til L.A. uden nogen plan borset fra et spot på en poetry night. Han spillede open-mikes hvor han kunne komme til det. En aften blev han spottet af bookeren for Jamie Foxx´s klub "Foxxhole" og blev inviteret til at spille der. Jamie Foxx blev så imponeret over Ed at han inviterede ham til at bo i hans hus under hans ophold, benytte hans studie m.m (2). I løbet af 2010 voksede Eds fanskare idet hans videoer på youtube fik flere og flere views. Han havde to udgivelser dette år, "Ed Sheeran, live at the Bedford" og "Songs I wrote with Amy" Sidstnævnte var et samarbejde med Amy Wadge.

2011[redigér | redigér wikikode]

Ed udsender i januar 2011 hans EP "No. 5 Collaborations Projekt" hvor han har besøg af underground rappere som Wiley, JME, Devlin og Sway. Uden pladeselskab, markedsføring e.l opnår pladen en 2. plads på Itunes chart og der sælges 7.000 eksemplarer i løbet af en uge. Dette medfører stor opmærksomhed omkring Ed, der bl.a. får en opringning fra Elton John der roser udgivelsen. Ed arrangerer en gratis spilleaften på baren Barfly i London. Der dukker over 1.000 mennesker op. Han spiller 4 gange i løbet af aftenen for at sikre sig at ingen går forgæves. Sidste omgang foregår udenfor da stedet lukker. Ed får kontrakt med pladeselskabet Asylum/Atlantic Records. I april optræder Ed i talkshowet Jools Holland med "The A team" der senere samme år bliver første single fra debut albummet. "The A team" solgte 58.000 eksemplarer i den første uge hvilket førte til en 3. plads på den engelske single hitliste. Sangen har solgt mere end 800.000 eksemplarer. Ed fik nogle venner til at lave en musikvideo til sangen. Videoen endte med at koste et ganske lille beløb at lave. "You need me, I don´t need you" udgives 28 august som 2. single og opnår en 4.plads på singlehitlisten. Ed udgiver sit debut(studie)album "+" den 12.sep. 2011. 3 single "Lego House" blev udgivet 11 november 2011. I videoen til "Lego House" optræder skuespilleren Rupert Grint. 4 single "Drunk" udgives 19 februar 2012 og 5 single "Small bump" udkommer i maj 2012. Albummet havde i marts 2012 solgt over 1 mio eksemplarer og har været nr 1 på album hitlisten 2 gange

2012[redigér | redigér wikikode]

I løbet af 2012 slår Ed Sheeran for alvor igennem internationalt og der kan ikke længere herske tvivl om at han er et verdenskendt navn. Ed er i starten af året opvarmer for Snow Patrol på deres turne i USA. Som nævnt tidligere løber han afsted med f.eks. Best British Male ved Brit Awards. Af tv optrædner kan nævnes Graham Norton, The Voice Uk, Conan, Jimmy Fallon, The Queens Jubilee, Ellen og Jonathan Ross. Den 13 august optrådte han til OL afslutningscermonien med en cover version af Pink Floyds "Wish you were here". Han er pt næsten konstant på turne og turnere i både England, Europa, Australien og USA. Han skriver på nye sange men det er uvist hvornår der kommer nyt fra ham.

Bonus[redigér | redigér wikikode]

Ed har skrevet flere sange for One Direction bl.a. "Moments" fra deres debut album og "Little things" fra deres nye album. Ed er at finde på Taylor Swifts sang "Everything has changed" fra albummet "Red" fra 2012. Sangen gik nr 1 i USA med det samme. Ed er i 2013 opvarmer på Taylors "Red" turné. Han har til sine koncerter optrådt med f.eks. Example, Pixie Lott, Gary Lightbody, Paolo Nutini, Passenger m.fl. Han sang "The A Team" til Grammy 2013 sammen med Elton John. Bortset fra guest stars er Ed altid alene på scenen med guitar, mikrofon og Loop.

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

  • No. 5. Collaborations Projekt (2011)
  • + (2011)
  • x (2014)

Kildehenvisning[redigér | redigér wikikode]

  1. Se interview på youtube med Dave Gorman

2: Se interview på youtube med Dave Gorman

Sanger Stub
Denne sangerartikel er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi