Europakollegiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Europakollegiet er et eliteuniversitet[Kilde mangler] med hovedsæde i Brugge, Belgien, og (siden 1993) filial i Natolin, Polen. Det tilbyder etårige studieprogrammer inden for statskundskab, jura og økonomi og leverer blandt andet medarbejdere til EU's institutioner.

Europakollegiet er etableret i 1949 som det første universitet, der udbød uddannelsesprogrammer indenfor europastudier. Der optages årligt omtrent 400 studerende, de fleste på det oprindelige campus i den belgiske middelalderby Brugge og omkring 80 studerende på det polske campus i Natolin, et gods udenfor Warszawa. På begge campusser udbydes etårige masteruddannelser i europastudier indenfor fagområderne statskundskab, jura og økonomi. Linjen på Natolin-campussen er kendetegnet ved en interdisciplinær tilgang og et fokus på Østeuropa. Undervisningen foregår på engelsk og fransk, og samtalerne under ansøgningsforløbet afholdes på begge sprog. De studerende udvælges nøje, og Europakollegiet betragtes som et eliteuniversitet[Kilde mangler], der især er kendt som "udklækningsanstalt" for EU's politiske og forvaltningsmæssige elite.

Hver årgang bliver opkaldt efter en fremtrædende skikkelse, politiker, videnskabsmand eller kunstner, der har haft en væsentlig betydning for Europa. Eksempelvis kan nævnes Mozart (1991-92) og Jean Monnet (1980-81). Kollegiet er inspireret af det franske École Nationale d'Administration (ENA).

Kendte alumner[redigér | redigér wikikode]

Personer med relation til Danmark, som har studeret ved Europakollegiet, er blandt andet:

Andre:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 51°12′22″N 3°13′34″Ø / 51.206069°N 3.225994°Ø / 51.206069; 3.225994