Mårhund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Mårhund ?
To mårhunde
To mårhunde
Bevaringsstatus
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Mammalia (Pattedyr)
Orden: Carnivora (Rovdyr)
Familie: Canidae (Hunde)
Slægt: Nyctereutes
Art: N. procyonoides
Videnskabeligt artsnavn
Nyctereutes procyonoides
Gray 1834
Mårhundens udbredelse
Mårhundens udbredelse

Mårhunden (Nyctereutes procyonoides) er et dyr i hundefamilien, der oprindeligt kun levede i Østasien. Denne art er den eneste i slægten Nyctereutes. Den når en længde på 50-60 cm med en hale på 18 cm og vejer 7,5 kg. I Danmark regnes den for en invasiv art, og der er risiko for at den kan udkonkurrere hjemmehørende rovdyr med en lignende levevis f.eks. ræv og grævling. Dens gode jagtegenskaber gør den ligeledes til en trussel mod fugle og små pattedyr, da disse ikke er vænnet til dette rovdyr. Mårhunden kan være bærer af rabies, men også af den farligere bændelorm Echinococcus multiloculus, der i værste tilfælde kan være dødelig for mennesker. Ydermere er der risiko for spredning af parasitter til hjemmehørende vildt. Dens indflydelse på naturens økosystem og risikoen for overførsel af parasitter til mennesker, gør den derfor uønsket i dansk natur. [1]

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

Oprindeligt levede mårhunden kun i Østasien men i 1928–1958 blev 10.000 mårhunde flyttet fra Asien til Sovjetunionen med henblik på pelsproduktion. Dens antal voksede hurtigt. I 1948 blev 35 mårhunde indført til Letland og i 1960 skød jægere 4210 mårhunde i Letland. Fra Sovjetunionen bredte mårhunden sig til Østeuropa.

Mårhund er nu almindelig i Finland, Estland, Letland og Litauen. Der er rapporteret observationer så langt væk som i Serbien, Frankrig, Rumænien, Italien, Schweiz,[2] Tyskland,[3] Norge, Danmark og Sverige.[4] I Danmark er den observeret på lokaliteter i Jylland og på Fyn. 15. marts 2011 har en villaejer i Bagsværd på Sjælland observeret en mårhund i kamp med familiens hund [5] .

Nyctereutes procyonoides, i Ueckermünde Zoo
Nyctereutes procyonoides, i Ueckermünde Zoo
Nyctereutes procyonoides

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Naturstyrelsen http://www.naturstyrelsen.dk/Naturbeskyttelse/Artsleksikon/Dyr/Pattedyr/Rovdyr/Maarhund/
  2. F. Zimmermann (2004). "Monitoring der Raubtiere in der Schweiz 2004". KORA Bericht Nr. 29. Coordinated research projects for the conservation and management of carnivores in Switzerland. http://www.kora.ch/fileadmin/file_sharing/5_Bibliothek/52_KORA_Publikationen/520_KORA_Berichte/KORA_29_D_Monitoring_Raubtiere_CH_2004.pdf. Hentet 2008-01-25. 
  3. Drygala, F. and Stier, N. and Zoller, H. and Boegelsack, K. and Mix, H.M. and Roth, M. (2008). "Habitat use of the raccon dog (Nyctereutes procyonoides) in north-eastern Germany,". Mammalian Biology-Zeitschrift fur Saugetierkunde (Elsevier) 7 (5): 371--378 
  4. Politiken, 17. August 2009: Sverige frygter invasion af danske rovdyr http://politiken.dk/udland/article769801.ece
  5. Mårhund i nærkamp med familiehund
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: