Noord-Holland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Sydholland Nordholland Friesland Groningen Drenthe Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Limburg Nord-Brabant Zeeland
De tolv provinser i Nederlandene. Hver provins linker direkte til artikelen om denne provins. Du behøver bare at klikke på kortet.

Noord-Holland: (nederlandsk/hollandsk for, ordret oversat, Nordholland. Ikke at misforstå med dansk sprogbrug, idet man på dansk betragter Holland som synonymt med kongeriget Nederlandene. Noord-Holland er en nederlandsk "provincie" (en administrativ enhed, der kan sammenlignes med de tidligere danske amter).

I dansk forståelse vil man derfor normalt opfatte områder (provincies) som Friesland, Groningen og Drenthe) som være Nordholland.

Provincie Noord-Holland er oprettet i 1840 og beliggende i landets nordvestlige hjørne, og i nordenden af de Randstad. Administrationsby er Haarlem. I denne provincie ligger desuden Amsterdam, Hilversum, Alkmaar og Zaandam med flere.

Geografi: Noord-Holland udgør primært en halvø mellem Nordsøen og IJsselmeer. Over halvdelen af provinsen er inddæmmet område, som ligger lavere end havets overflade. Øen Texel hører også til Noord-Holland.

I ISOs regionalkodesystem (ISO 3166-2) har Noord-Holland koden NL-NH.

Kommuner[redigér | redigér wikikode]

Noord-Holland er inddelt i 65 kommuner ("gemeeente):

De med * mærkede kommuner ligger i Vestfrisland.


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Holland Stub
Denne artikel om nederlandsk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi