Pølse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Pølser med kartoffelsalat
Spansk chorizo
Tyske pølser. Fra oven med uret: Bierschinken, røget leverpølse, blodpølse

Pølser er madvarer, som består af kødfars, evt. med forskellige tilsætninger, eksempelvis krydderier, der er stoppet i tarme. Tidligere brugte man mest svinetarme, men i dag bruges ligeledes kunstige tarme, som kan bestå af eksempelvis kollagen, cellulose eller endda af plastik. I husholdningen anvendes et pølsehorn til at stoppe farsen i de rensede tarme. Pølser kan være tilberedt på flere forskellige måder. Røgede, saltede og tørrede pølser er alle holdbare i forholdsvis lang tid. Pølser der købes rå, steges eller koges ofte før de spises. Pølser anvendes både i varme retter og som pålæg.

Pølser fremstilles i mange udgaver. Blandt de mest almindelige i Danmark er kødpølse, grillpølse, wienerpølse, bayersk pølse, knækpølse, medister, spegepølse/salami, leverpølse og blodpølse. Desuden er der mange udenlandske udgaver, som for eksempel italiensk pepperoni, tysk bierwurst og spansk chorizo.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Mad og drikke Stub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.