Skypumpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

En skypumpe er en hvirvelvind, der opfører sig som en pumpe i skyen. Den kaldes også for en tornado, men det er ikke korrekt, idet en skypumpe dannes over vand i modsætning til tornadoen, der dannes over land. Dog kan skypumper også opstå over land, men det varer ikke mere end op til 20 minutter, før de går i opløsning igen. Skypumper kan derfor både opstå over land og over vand, hvor de dog er "på hjemmebane".

En skypumpe nær Florida.
Et par skypumper ud for Bahamas.

Skypumper i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Skypumper kan hovedsageligt forekomme i Danmark i sensommer-sæsonen fra sidst i juli til midt i september. Skypumper er dog stadigvæk et sjældent fænomen i Danmark, men der bliver hvert år observeret en del. Skypumper opstår for det meste over Kattegat og Østersøen. Dog er der også stadig chance for at opleve et sådan imponerende fænomen overalt i resten af landet.

Ved Bornholm er der næsten hvert år observeret skypumper på grund af øens beliggenhed, og i sensommeren 1999 opstod der mange meget kraftige skypumper på og omkring Bornholm.

I 2008 var der også observeret mange skypumper helt fra først på sommeren til midten af august over hele landet, og det har derfor været et godt år for skypumper.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Cappelen, John: "Skypumper over Danmark", Naturens Verden, nr. 8/1999, vol. 82, side 20-27.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Naturvidenskab Stub
Denne naturvidenskabsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.