Øje for øje (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Øje for Øje
Overblik
Originaltitel The Outlaw Josey Wales
Genre Westernfilm
Instrueret af Clint Eastwood
Produceret af Robert Daley
Manuskript af Philip Kaufman
Sonia Chernus
Medvirkende Clint Eastwood
Chief Dan George
Sondra Locke
Musik af Jerry Fielding
Fotografering Bruce Surtees
Klip Ferris Webster
Distributør Warner Bros.
Udgivelsesdato 30. juni 1976
Censur 15 år Tilladt for børn over 15 år
Længde 135 minutter
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget $3,7 millioner[1]
Indtjening $31.800.000[2]
Nomineringer og priser
National Film Registry Rediger på Wikidata
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Øje for øje (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Øje for øje)

Øje for øje (originaltitel The Outlaw Josey Wales) er en amerikansk Western i DeLuxe Color, som handler om tiden under og lige efter Den amerikanske borgerkrig. Den er instrueret af Clint Eastwood, som også spiller hovedrollen som den lovløse Josey Wales, med Chief Dan George, Sondra Locke, Sam Bottoms og Geraldine Keams i andre større roller.[3] Filmen handler om Josey Wales, en farmer fra Missouri, hvis familie er blevet myrdet af Nordstats - soldater under borgerkrigen. Han er derfor ude efter hævn over sin afdøde hustru og søn, som blev dræbt af militante unionister under amerikanske borgerkrig, der netop er afsluttet.

Pahreah i Utah hvor dele af filmen er optaget.

Josey Wales blev portrætteret af Michael Parks i fortsættelsen The Return of Josey Wales fra 1986.

Filmanmelderen Roger Ebert sammelignede Eastwoods portrættering af Josey Wales med karakteren "Manden uden navn" fra Dollar-trilogien og roste atmosfæfrn i filmen. På hjemmesiden Rotten Tomatoes har den i retrospekt fået 94% positiv rating baseret på 36 anmeldelser.[4]

Plot[redigér | redigér wikikode]

Josey Wales (Clint Eastwood) er en landmand fra Missouri, som overværer, at nogle militante soldater fra unionshæren i den amerikanske borgerkrig dræber hans søn og hustru. Herefter afbrænder de hans hus og efterlader ham hårdt såret ved ruinerne. Morderne var en del af James H. Lanes Kansas Brigade, som blandt andre bestod af kaptajn Terrill(Bill McKinney).

Wales begraver ofrene for massakren og tilslutter sig en gruppe tilhængere af konføderationen. Da borgerkrigen er ved sin afslutning overtaler Kaptajn Fletcher (John Vernon) oprørerne til at overgive sig, fordi de er blevet lovet amnesti. Wales nægter at overgive sig, og ser i sin kikkert at kaptajn Terrill og hans Redlegs udøver en massakre på dem, der har overgivet sig, bortset fra Fletcher, som har forrådt sine kampfæller i tillid til, at de ville få amnesti. Wales angriber lejren og redder Jamie Sam Bottoms), som er hårdt såret.

Senator Lane (Frank Schofield) udsætter en dusør på $5,000 til den, der fanger Wales, død eller levende. Under flugten fra sine fjender møder Wales en ældre Cherokee ved navn Lone Watie(Chief Dan George), en ung kvinde afNavajo stammen (Geraldine Keams) samt en ældre kvinde (Paula Trueman) fra Kansas og hendes barnebarn Laura Lee (Sondra Locke), som Wales redder fra at blive voldtaget af Comancheroer. Wales og Laura Lee bliver tiltrukket af hinanden. Denne gruppe slutter sig sammen med det formål at undslippe til Mexico.

Laura Lees bedstemor ønsker imidlertid at bosætte sig i Texas, hvor Laura Lees afdøde far har efterladt hende en ranch. Wales gør derfor sammen med sine sammenbragte fæller ophold her. Ranchen bliver truet af Comancher, som Wales indgår en aftale med, således at de kan leve i fred. Imidlertid bliver Wales og hans nye venner angrebet af Redlegs, men de forsvarer sig tappert, dræber de fleste og jager resten på flugt. Wales, som i flashbacks har set Terrill stå bag drabet på sin familie, forfølger de flygtende og dræber Terrill med dennes eget sværd.

På en nærtliggende bar møder Wales, som er såret, Fletcher og to Texas Rangers. Da de stamkunderne omtaler Wales som "Mr. Wilson," og fortæller de to Rangers, at Wales er blevet dræbt i en duel i Monterrey, Mexico, vælger Fletcher at foregive, at han ikke kender "Wilson" og tilføjer, at han vil lede Wales. Da officererne er redet bort siger Fletcher, at han vil give Wales det første træk, som han skylder ham. Wales svarer med at sige "We all died a little in the war", hvorefter de skilles og Wales rider tilbage til sit nye hjem.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Munn, p. 156
  2. ^ "The Outlaw Josey Wales". Box Office Mojo. Hentet 23. januar 2012. 
  3. ^ Variety film review; June 30, 1976.
  4. ^ The Outlaw Josey Wales. Rotten Tomatoes. Hentet 16/1-2016

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]