Spring til indhold

Bronco Billy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bronco Billy
Overblik
OriginaltitelBronco Billy
Dansk titelBronco Billy
GenreDramafilm,
dramedy,
romantisk komedie Rediger på Wikidata
Instrueret afClint Eastwood
Manuskript afDennis Hackin
MedvirkendeClint Eastwood
Sondra Locke
Geoffrey Lewis
Scatman Crothers
Bill McKinney
Dan Vadis
Sam Bottoms
Sierra Pecheur
FotograferingDavid Worth
KlipJoel Cox
Ferris Webster
Musik afSnuff Garrett
Produceret afDennis Hackin
Neil Dobrofsky
DistributørWarner Bros.
Udgivelsesdato11. juni 1980
Censur11 år Tilladt for børn over 11 år
Længde116 minutter
OprindelseslandUSA
SprogEngelsk
Budget$6,5 millioner[1]
Indtjening$24.265.583 (i USA)[2]
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Bronco Billy er en amerikansk westernkomedie fra 1980, der er blev instrueret af Clint Eastwood. Eastwood spiller selv hovedrollen og han spiller over for Sondra Locke. Manuskriptet blev skrevet af Dennis Hackin. Eastwoods to børn Alison Eastwood og Kyle Eastwood spiller også med som to forældreløse børn på en børnehjem.

Filmen handler om Billy Bronco, der ejer et Wild West Show, der er i økonomiske vanskeligheder. Filmen fik fine anmeldelser og soundtracket med countrymusik blev populært, men publikum svigtede i biograferne.[3] Richard Schickel har i sin biografi over Eastwood argumenteret for, at Bronco Billy er Eastwoods mest selvbiografiske karakter.[4][5] Filmen var en af de relativt sjældne kommercielle fiaskoer i Eastwoods karriere,[6].

"Bronco Billys "Wild West Show" er et omrejsende cirkus, hvor Bronco Billy McCoy (Clint Eastwood), er hovedpersonen som "den hurtigste revolvermand" i USAs vestlige stater. Showet afsluttes med en scene, hvor Bronco Billy med bind for øjnene skyder mod balloner, som svæver rundt om hans kvindelige assistents hoved på en træskive Da han skal kaste en kniv, bevæger assistenten benet og bliver såret, hvorefter hun siger op. Herefter er showet uden indtjening og ingen af de ansatte får løn i seks måneder. Showet flytter tile n anden by, hvor Bronco Billy opsøger borgmesterkontoret for at opnå tilladelse til at opføre sit show. Her træffer han Antoinette (Sondra Locke) og John Arlington (Geoffrey Lewis), som er på stedet for at indgå ægteskab. Hun foragter sin kommende ægtemand, men på grund af nogle besynderlige bestemmelser i et testamente, skal hun gifte sig inden hun fylder tredive år for at opnå en stor arv. På vej til bryllupsrejsen bryder ægteparrets bil sammen på et motel, som ligger lige ved siden af. Den følgende morgen stjæler Arlington hendes penge og bilen, som er blevet repareret.

Bronco Billy overtaler Antoinette, der nu er helt alene til at blive sin nye assistent, kaldet "Miss Lily," selv om hun i begyndelsen kun indvilger i at spille ved et show. Antoinette opdager, at Arlington er blevet arresteret for at myrde hende, angivet af Antoinettes stedmor og hendes intrigante sagførerven, som håber på at få fat I arven. Antoinette ser muligheden for at gøre op med Arlington og vender tilbage til Bronco Billys Wild West Show under sit pseudonym.

Showet kommer ud for en del udfordringer, hvor den værste opstår, da cirkusteltet brænder . Bronco Billy foreslår, at han og de ansatte plyndrer et tog på den gamle western – måde ved at ride langs det og springe ombord. De må dog give op overfor det langt hurtigere og bedre sikrede tog end dets forgængere. Herefter får showet en sidste chance, da forstanderen på et psykiatrisk hospital , som er besat af det gamle vilde vesten, lover Bronco Billy, at institutionen vil finansiere et nyt telt, hvis truppen laver et show på hans institution. Miss Lily og Bronco Billy tilbringer en nat sammen, inden det går op for dem, at Arlington, som har fået penge af den korrupte advokat for at tilstå, at han i et anfald af sindssyge har ”dræbt” Antoinette. Han bliver løsladt og Antoinette vender tilbage til en livsstil I luksus, men savner Billy og hans show. Billy drukner sin sorg i alkohol, men efter en tid vender Miss Lily tilbage til hans cirkus.

Selvom filmen indspillede for 4-5 gange mere end oprindelig budgetteret [7] i løbet af sin spilletid i biograferne, betragtede Eastwood selv denne indtjening som i underkanten.[8] I et interview til en fransk interviewer, omtalte Eastwood filmens manglende finansielle succes og sagde, "Det var et gammeldags tema, givetvis for gammeldags, da filmen ikke klarede sig så godt, som vi havde håbet, men hvis jeg nogensinde havde noget at sige, som instruktør af en film, finder du ud af det i Bronco Billy.[8]

Filmen blev imidlertid rost af mange anmeldere, bl.a. andre Janet Maslin i The New York Times, hvor hun fremhævede instruktionen og fandt, at filmen var "the best and funniest Clint Eastwood movie in quite a while".[9]

Priser og nomineringer

[redigér | rediger kildetekst]
Nomineret: Dårligste skuespiller (Sondra Locke)
 1. ^ Gentry, p.63
 2. ^ Bronco Billy (Webside ikke længere tilgængelig). Boxoffice.com
 3. ^ Eliot (2010), dansk udgave, s. 172
 4. ^ Schickel, p. 362
 5. ^ Schickel, p. 365 Biografien dækker perioden indtil 1996.
 6. ^ Maslin, Janet (17. december 1980). "Any Which Way You Can (1980): Screen: Clint and Clyde". The New York Times. Arkiveret fra originalen 10. januar 2011. Hentet 20. februar 2016.
 7. ^ Omkring $25 million fordelt på biograferne i USA
 8. ^ a b Hughes, p.124
 9. ^ Maslin, Janet (11. juni 1980). "Bronco Billy (1980): Eastwood Stars and Directs 'Bronco Billy'". The New York Times. Arkiveret fra originalen 10. januar 2011. Hentet 20. februar 2016.
 • Hughes, Howard (2009). Aim for the Heart. London: I.B. Tauris. ISBN 978-1-84511-902-7.
 • Gentry, Ric (1999). "Director Clint Eastwood: Attention to Detail and Involvement for the Audience". I Robert E., Kapsis; Coblentz, Kathie (red.). Clint Eastwood: Interviews. University Press of Mississippi. s. 62-75. ISBN 1-57806-070-2.

Eksterne Henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]