Øverød

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

p1

Øverød
Storkøbenhavn
Overblik
Bydel: Øverød
Postnr.: 2840 Holte
Kommune: Rudersdal Kommune
Indbyggertal kommune: 55.739[1] (2016)
Indbyggertal bydel: 19.793[1] (2016)
Sogn(e): Søllerød Sogn
Oversigtskort

Øverød er en nordlig bydel i Storkøbenhavn beliggende i Holte-Nærum med 19.793 indbyggere (2016)[1]. Øverød ligger øst for Kongevejen og Rude Skov samt nord for Søllerød Sø og var oprindelig en gammel landsby med eget bystævne. Den geografiske adskillelse mellem det centrale Holte og Øverød går i en nord-syd linje fra Søllerød Søs vestbred til Rude Skovs østside.

Bydelen ligger i Rudersdal Kommune (indtil kommunalreformen 2007 Søllerød Kommune) nord for Københavns Kommune, Gentofte Kommune og Lyngby-Taarbæk Kommune,

Fra Øverød er der ca. 20 kilometer til Rådhuspladsen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I begyndelsen af forrige årtusinde skulle en bonde ved navn "Øpe" have ryddet et stykke skov på nordsiden af Søllerød Sø og dermed have grundlagt landsbyen Øpes Rydning, eller Øperud. I Roskilde Bisps jordebog fra 1370 næves byen som Øbæruth, hvilket senere bliver til det nuværende Øverød.

Øverød bestod tidligere af 6 selvejende bøndergårde: Skovly, Paradisgård, Rygård, Højbjerggård, Havarthigård og Vejlegård. Alle navnene går i dag igen i Øverøds kvarters- og vejnavne. Gårdene lå oprindeligt samlet omkring Øverød bystævne. Resterne af bystævnet findes i det nuværende Øverød, på hjørnet af Øverødgårds vej og Suhmsmindevej, hvor der er 6 sten tilbage af de oprindeligt 6-7 sten.

Omkring slutningen af 1700-tallet udflytter gårdene, og op gennem 1800-tallet steg antallet af bebyggelser, og der dannes en egentlig by i Øverød ved det oprindelige bystævne. I 1809 fik Øverød det lille Drewsens hospital, der fungerede som hospital for Søllerød Sogns fattigste indbyggere. Hospitalet havde navn efter Jørgen Christopher Drewsen (1746 – 1801), hvis enke testamenterede midler til bygningen af hospitalet. Det blev senere fattiggård og frem til 1921 var det børneasyl. Bygningen anvendes i dag som ældreboliger af Rudersdal Kommune. Overfor Drewsens hospital – på grænsen til Søllerød – oprettedes i 1721 den første skole, kaldet "Prinsesseskolen". Bygningen kaldes i dag Søbakkehuset.

I 1800-tallet udviklede Hanne Nielsen en osteproduktion på Havathigården, og hun grundlagde dermed den kendte Havarti-ost. Med nordbanens anlæggelse i 1860 og etableringen af Holte Station steg indbyggertallet i Øverød, samtidig med at byen Holte etableres efter jernbanens bygning. De to byer smeltede efterhånden sammen i første halvdel af 1900-tallet.

I dag er Øverød domineret af det store parcelhuskvarter i Paradiskvarteret.

Øverøds hovedvejstrækning var oprindelig Rudersdalsvej, og ikke som i dag Øverødvej. Sidstnævnte anlagdes først efter etableringen af Holte Station.

Natur[redigér | redigér wikikode]

Øverød er omgivet natur, idet bydelen følger Rude Skovs østgrænse, og bykvarteret skråner mod syd til Søllerød Sø. Det skrånende morænelandskab er skabt i istiden af en kæmpe smeltevandsflod under en gletsjer. Dalsænkningen var tidligere en mosestrækning, og hele Øverød er præget af mange små søer – således også i parcelhusområdet Paradiskvarteret, idet søerne skabte attraktive villagrunde. Øst for Øverød findes markarealer omkring Rygård, der skiller Øverød bymæssigt fra Gl. Holte.

Søllerød Sø set fra Øverød med Søllerød Kirke i baggrunden (ca. 1895)

Kilder[redigér | redigér wikikode]